TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Onvrede over nieuw kabinet kan Forum versterken

Bijna helft PVV-kiezers geeft FvD een kans op een stem

In de vier maanden sinds de verkiezingen zijn de veranderingen zeer geleidelijk gegaan. De positie van CDA en SP is verzwakt (-3 zetels), omdat een kwart van de kiezers van die partijen, inmiddels niet weten wat te stemmen of een andere keuze maken. Bij de meeste andere partijen ligt dat cijfer rond de 85 procent of hoger.
Forum voor Democratie is 4 zetels gestegen, met name door winst op PVV, VVD en CDA.

13 procent van de kiezers geeft nu aan FvD te stemmen of dat deze partij een kans maakt op een stem. Dat is maar 2 procent minder dan die score van de PvdA procent. Van de PVV-kiezers geeft 47 procent de FvD een kans op een stem!

Verschillen

Deze groep potentiële FvD kiezers verschilt ten aanzien van de groep potentiële PVV-kiezers (pdf):

  • Meer kiezers onder de 35 jaar en boven de 65.
  • Meer hoger opgeleiden en qua inkomen bovenmodale kiezers
  • 49 procent van deze potentiële FvD kiezers maakt zich zorgen over hun financiële toekomst (bij de PVV-kiezers is dat 63 procent, bij alle Nederlanders 42 procent).
  • 52 procent van deze potentiële FvD kiezers vindt dat de veranderingen in de wereld voor hen vooral bedreigingen hebben opgeleverd. Bij de PVV-kiezers is dat 68 procent, bij alle Nederlanders 36 procent.

Onder de kiezers van de 4 partijen die nu onderhandelen om een regering te vormen liggen de scores van de laatste twee vragen in de buurt van de 25 procent!

Mocht de PVV electoraal verzwakken en/of er onvrede komt over VVD en CDA in relatie tot het optreden van een nieuw kabinet dan kan de electorale positie van FvD nog duidelijk verder versterken.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.