Politiek

MinDef Jeanine Hennis (VVD) ontkent misstanden bij Korps Commandotroepen

14-07-2017 15:37

Minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) wist niet van het bestaan van de brandbrief over de staat van het materieel van de commando’s, maar stelt dat het niet klopt dat het bij de elite-eenheid ‘een armetierig zootje’ is. Ze kunnen veilig op missie gaan, aldus de minister vrijdag.

Als er echt zoveel verkeerd gaat, zoals met ondeugdelijke wapens, dan had Hennis dit naar eigen zeggen aan de meldingen van incidenten kunnen zien. “Ik heb precies zicht op hoeveel ongevallen daar plaatsvinden'”, aldus Hennis.

Volgens Hennis dreigt ook het beeld te ontstaan dat militairen met slechte spullen en voertuigen in de woestijn op pad worden gestuurd, maar is daar geen sprake van. In de brandbrief in handen van RTL Nieuws zeggen de commando’s dat materieel wel degelijk zo slecht is dat levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Hennis zei geërgerd te zijn door de berichtgeving.

 

“Het raakt mij omdat u heel veel mensen die onder hele moeilijke omstandigheden moeilijk werk verrichten hier echt tekortdoet. Het kan niet zo zijn dat we nu even een beeld creëren alsof iedereen daar maar wat zit te doen.”

 

De minister wijst erop dat het al een tijd bekend is dat binnen de hele krijgsmacht beperkingen bestaan in de inzetbaarheid en dat dit dus geen nieuws is.

Lees ook

Brandbrief commando’s: Gebrekkig materieel leidt tot levensgevaarlijke situaties

ANP