TPOok!

 
Politiek

Helft fractievoorzitters kwam in 2016 niet opdagen in Commissie Stiekem

Plus: Onvrede over geheim jaarplan AIVD en begrotingen inlichtingendiensten

De helft van de fractievoorzitters kwam in 2016 niet opdagen voor vergaderingen van de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD), ook wel bekend als de Commissie Stiekem. Dat schrijft voorzitter Halbe Zijlstra (VVD) dinsdag in zijn verslag over de werkzaamheden van de commissie in 2016. De opkomst was in 2016 lager dan voorgaande jaren. Sinds dit wordt bijgehouden (2014), lag de gemiddelde opkomst rond de 70 procent. In 2016 was dit gemiddeld 54 procent, schrijft Zijlstra.

Onvrede over geheim jaarplan AIVD

Ondertussen heerst er binnen de commissie onvrede over het geheim jaarplan van de AIVD. Tijdens een vergadering begin vorig jaar uitten de fractievoorzitters kritiek op de leesbaarheid van het stuk. “Het abstractieniveau van het jaarplan is te hoog, en begeeft zich te veel op macroniveau.” De commissie wil meer inzicht ‘in knelpunten en afwegingen die de AIVD moet maken’. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk – verantwoordelijk voor de AIVD – beloofde vervolgens beterschap.

‘Informatie over begrotingen aanscherpen’

Ook wil de commissie dat de AIVD en MIVD de informatie over de begrotingen aanscherpt. Zijlstra schrijft dat de inlichtingendiensten bepaalde stukken eerder moeten aanleveren om optimale controle mogelijk te maken.

Vorig jaar zaten in de commissie Zijlstra, Diederik Samsom (PvdA, (later opgevolgd door Attje Kuiken), Geert Wilders (PVV), Emile Roemer (SP), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Jesse Klaver (GroenLinks), Gert-JanSegers (ChristenUnie), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren, formeel lid maar uit principe geen deelnemer), Kees van der Staaij (SGP) en Henk Krol (50PLUS). De commissie is sinds dit jaar verkleind.

Lees ook

TPO – ‘Commissie Stiekem’ wordt kleiner: 5 fractievoorzitters grote partijen

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.