Artsen zonder Grenzen en logica

07-07-2017 14:27

Een merkwaardig berichtje van Nieuwsuur. Schepen van onder meer Artsen zonder Grenzen (AzG) varen voor de kust van Noord-Afrika omdat het, aldus AzG-directeur Arjan Hehenkamp, “niet meer dan logisch is dat zijn organisatie een gedeelte van de mensen uit zee pikt”. Hij geeft aan te beseffen dat je door deze mensen te redden juist de mensensmokkel stimuleert, “maar wij kunnen als humanitaire organisatie vervolgens niet anders doen dan deze mensen helpen.”

Migranten in Libische gevangenissen daarentegen kunnen blijkens het bericht rekenen op slechts een béétje hulp van AzG, ook al is de situatie daar “zeer schrijnend”. De reden? Opnieuw Hehenkamp: “Als je te veel doet word je namelijk onderdeel van het systeem. En dat systeem is mensenhandel.”

Onderdeel van systeem

Dat wringt. In het eerste geval bedenkt AzG zich geen tweede keer en stimuleert ze door haar reddingsacties mensen van wal te steken, met alle slachtoffers van dien. Dat komt toch echt neer op onderdeel worden van een systeem, en nog wel op een manier die het hele drama in stand houdt.

Migranten in Libische gevangenissen daarentegen moeten het kennelijk doen met heel weinig, omdat AzG vooral ‘geen onderdeel wil worden van het systeem’.

Wie het snapt…

Leg dat nou eens uit, meneer Hehenkamp. Stoppen Libiërs nu minder migranten in hun gevangenissen dan ze zouden willen, omdat AzG weigert ter plaatse betere zorg te verstrekken? Zo ja, dan zou dat een overweging kunnen zijn om die gevangenen in hun sop te laten gaarkoken, maar niets wijst er op dat de Libiërs zich op die manier laten beïnvloeden.

Wie het snapt mag het zeggen.