Politiek

Tweede Kamer laat debat over NPO-benoeming Martijn van Dam (PvdA) aan zich voorbijgaan

05-07-2017 14:55

De Tweede Kamer voelt niets voor een debat over de benoeming van staatssecretaris voor Economische Zaken Martijn van Dam (PvdA) tot NPO-bestuurder. Van links tot rechts was men het er over eens dat de Tweede Kamer niet over dergelijke benoemingen gaat. Uitzonderingen waren PVV, DENK en de ChristenUnie.

‘Huup huup huup Barbatruuk, het werd toch weer een PvdA-politicus’

Het was Martin Bosma (PVV) die een debat wilde met mediastaatssecretaris Sander Dekker (VVD). De PVV’er wees op de vacature van de functie die vergezeld ging met termen als ‘ bestuurservaring in een content gedreven creatieve setting’. Bosma had dus een ‘mediazwaargewicht’ verwacht maar: “Huup huup huup Barbatruuk, het werd toch weer een PvdA-politicus.” Bovendien herinnerde Bosma de Tweede Kamer er aan dat Van Dam in een vorig leven als Kamerlid had gepleit voor ‘een staatskeurmerk voor journalistieke televisieprogramma’s‘.

Bosma’s voorstel kon alleen rekenen op steun van Selçuk Öztürk (DENK) die ‘het liefst morgen al’ had gedebatteerd over de ‘baantjescarrousel van de PvdA’.

ChristenUnie: ‘Schijn van belangenverstrengeling’

Mediawoordvoerder Eppo Bruins (ChristenUnie) wees de Kamer er op dat Van Dam nog zeven weken staatssecretaris is (Van Dam verruilt Den Haag voor Hilversum vanaf 1 september) en wil daarom een brief van het kabinet ‘over hoe komende weken met deze schijn van belangenverstrengeling wordt omgegaan’. minister-president Mark Rutte zei daar dinsdag over tegen BNR: “Ach, wat maakt het nou uit? Hij is staatssecretaris van Lándbouw, dus ehhh.. En dit is een demissionair kabinet, dus we gaan echt geen grote besluiten meer over de omroep nemen. Ik zie geen bezwaar.”

Lees ook

Wachtgeldwatch – Staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) wordt bestuurder bij de NPO