Haagse grabbelton

Khadija Arib voelt niets voor dresscode Tweede Kamerleden

03-07-2017 15:27

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib ziet niets in een dresscode voor Tweede Kamerleden. Dat zei ze maandag tijdens een debat over het functioneren van de Tweede Kamer. Aanleiding was een filmpje van Kamerleden zonder jasje dat ze vorige maand op Facebook had gezet. SP Kamerlid Michiel van Nispen vroeg zich maandag af of er formele kledingeisen voor Kamerleden bestaan.

Het Lid Kwint

“We hebben geen dresscode en ik ben ook niet van plan dat te gaan invoeren”, antwoordde Arib. Ze wees er op dat een dergelijk voorstel ook niet aan haar zou zijn omdat ze jarenlang in een fractie met Hans ‘slobbertrui’ Spekman zat. “Sommige burgers herkenden zich in die outfit.” Het was toevallig historicus Geerten Waling die dit weekeinde in de Volkskrant stelling nam tegen de kledingstijl van SP Kamerlid Peter Kwint (zie foto boven dit artikel): “Volksvertegenwoordigers moeten niet de stijl, maar ideeën van hun kiezers weerspiegelen.” De Kamervoorzitter denkt daar dus anders over.

Ergernis nummer één: Kamerleden die met hun mobiele telefoon bezig zijn

Arib zei tijdens het debat desondanks soms wel klachten uit het land over hoe Kamerleden zich kleden te krijgen. “De meningen zijn verdeeld over wat wel en niet kan. Er zijn burgers die zich boos maken over het feit dat iemand geen jasje draagt maar er zijn ook klachten over decolletés en slippers in de zaal.” Ergernis nummer één zijn Kamerleden die met hun mobiele telefoon bezig zijn, vulde Arib aan.

Het filmpje in kwestie


Instant update – Oud VVD Kamerlid en ondervoorzitter Ton Elias vindt het allemaal maar niets

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.