TPOok!

 
avatar
   
Politiek

It’s LoLotime – Lodewijk Asscher zet druk op eigen kabinet over lerarensalarissen en koopkracht

'PvdA tekenent niet voor begroting waarmee ze het niet eens is'

Vicepremier en PvdA-leider Lodewijk Asscher eist dat het demissionaire kabinet volgend jaar meer geld uittrekt voor lerarensalarissen en koopkracht. Aan welk bedrag hij denkt en waar het geld vandaan moet komen wil hij niet zeggen.

“Dat merkt u in augustus wel”, zei hij dinsdag. “Een begroting opstellen is keuzes maken”, onderstreept hij. “Als je ergens geld vandaan wilt halen kun je dat vinden.” Asscher wil niet zeggen wat de consequenties zijn als coalitiepartner VVD niet wil meewerken.

Zolang er geen nieuw kabinet is regeert Rutte II. Dat kabinet moet op Prinsjesdag een begroting indienen voor volgend jaar. Omdat het alleen lopende zaken mag afhandelen zou dat een begroting zonder nieuw beleid moeten zijn. Maar volgens Asscher, die sinds de verkiezingen tevens Kamerlid is, zal de PvdA niet tekenen voor een begroting waarmee ze het niet eens is.

De kans dat een nieuw kabinet de overheidsbegroting voor 2018 kan opstellen is niet groot. Die begroting moet enkele weken voor Prinsjesdag (de derde dinsdag van september) af zijn, en dan is de formatie waarschijnlijk nog bezig.

Een bron in de VVD wijst erop dat er bij het ministerie van Onderwijs ook nog een financiële tegenvaller openstaat van 500 miljoen euro. “Als Asscher een volwaardige begroting wil, met extra geld voor leerkrachten, moet die tegenvaller ook gedekt worden.” De PvdA-leider wil daar niet op reageren. “We gaan in augustus met de VVD praten over de begroting voor volgend jaar. Dan komt dat wel aan de orde.”

Update 17.09 – Rutte: Als Asscher wil meepraten moet hij aanschuiven bij de kabinetsformatie

Premier Mark Rutte en CDA-leider Sybrand Buma reageren met onbegrip op de eis van vicepremier en PvdA-leider Lodewijk Asscher dat het demissionaire kabinet volgend jaar extra geld moet uittrekken voor lerarensalarissen en koopkracht.

Als Asscher over dit soort zaken wil meepraten moet hij aanschuiven bij de kabinetsformatie, zei Rutte dinsdag. “We hebben vier jaar lang heel goed samengewerkt, maar dit stelt me een beetje teleur.” De premier verwijst ook naar de reactie van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (ook PvdA), die de hand op de knip houdt voor de leraren.

Ook Buma vindt dat als Asscher extra geld wil uitgeven hij maar moet meedoen met de kabinetsformatie. Daarvoor was de PvdA echter niet beschikbaar. Buma noemt het ‘grensoverschrijdend wat de PvdA doet. Ik vind het helemaal niets’.

Lees ook

NOS – PvdA op ramkoers om lerarensalarissen

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.