TPOok!

 
Politiek

Bonusquote – ‘Kunt u navraag doen bij de minister-president of hij knettergek is geworden?’

PVV weinig ingenomen met meer samenwerking Europese legers

Europese legers gaan structureel samenwerken, bleek uit de tweedaagse EU-top in Brussel vorige week. Binnen drie maanden moet er zicht zijn op concrete projecten om de versterkte samenwerking (PESCO) van de grond te krijgen.

Dubbelingen met de NAVO

Ook het Europese Defensiefonds kreeg de volle steun. Dat moet landen helpen om samen wapens te ontwikkelen en te kopen. De Europese Commissie gaat er tot 2020 590 miljoen euro in steken en daarna minstens 1,5 miljard per jaar. Ten slotte besloten de leiders de inzet van de bestaande multinationale legereenheden – de zogenoemde battlegroups – te vereenvoudigen.

Zo vreest Polen dubbelingen met het NAVO-bondgenootschap. Bovendien is er in sommige lidstaten huiver voor de uitspraak van de Franse president Emmanuel Macron die het besluit ‘een historische stap in de richting van een Europese defensie’ noemt. Dat alles is tegen het zere been van de PVV.

Hoeveel Nederlandse militairen?

De partij wil weten van Defensieminister Jeanine Hennis (VVD) waarom minister-president Mark Rutte akkoord is gegaan met de voorstellen. Ook omdat Rutte zich eerder tegen een Europees leger heeft uitgesproken. Bovendien willen PVV Kamerleden Gabriëlle Popken en Vicky Maeijer weten hoeveel Nederlandse mannen en vrouwen – ‘die nu al te veel werk op hun bordje hebben liggen’ – onder EU-gezag ingezet worden.

‘Knettergek’

Afsluitend heeft het PVV duo nog een opmerkelijke vraag aan Hennis:

 

“Kunt u navraag doen bij de minister-president of hij knettergek is geworden nu hij nog meer soevereiniteit afstaat aan Brussel en meewerkt aan een geïntegreerde EU-defensie?”

 

Wordt vervolgd.

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.