Opinie

‘Met de ChristenUnie in de regering is onze soevereiniteit in gevaar’

22-06-2017 18:22

De patriottische lente is mislukt. De PVV heeft niet de doorbraak gemaakt, die was verwacht. Marine le Pen is geen president van Frankrijk geworden. Alternative für Deutschland ligt op apegapen. De voorstanders van een Europese Staat willen voelen zich gesterkt om verder te gaan op het traject van Europese integratie. Onder leiding van Macron en Merkel zal men proberen de lidstaten nog meer bevoegdheden te ontnemen. Om deze krachten te weerstaan is een sterk blok nodig in de Tweede en Eerste Kamer. De positie van de ChristenUnie is daarbij cruciaal. Alleen buiten de regering is de ChristenUnie een betrouwbare partner in het verdedigen van onze soevereiniteit.

Tweederde meerderheid nodig voor overdracht van soevereiniteit

Voor het overdragen van soevereiniteit via een verdrag is er een tweederde meerderheid nodig in de Tweede en Eerste Kamer volgens artikel 90 lid 3 van de Nederlandse Grondwet:

 

“Indien een verdrag bepalingen bevat welke afwijken van de Grondwet dan wel tot zodanig afwijken noodzaken, kunnen de kamers de goedkeuring alleen verlenen met ten minste twee derden van het aantal uitgebrachte stemmen.”

 

Dit betekent dat minstens 100 van de 150 stemmen in de Tweede kamer nodig zijn en minstens 50 van de 75 stemmen in de Eerste Kamer om een stuk soevereiniteit over te dragen aan de Europese Unie.

De ChristenUnie zit op de wip

Het partijkartel (VVD, CDA, PvdA, D66 en GroenLinks) heeft in het verleden altijd de overdracht van soevereiniteit aan de EU gesteund. Het kartel heeft momenteel 94 zetels in de Tweede Kamer en 43 zetels in de Eerste Kamer. Partijen, die zich duidelijk hebben geprofileerd tégen verdere soevereiniteitsoverdracht zijn SP, PVV, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, 50PLUS en de SGP. Deze partijen hebben nu samen 48 zetels in de Tweede Kamer en 24 in de Eerste Kamer. Dat is net niet genoeg voor een blokkade. Of dit soort verdragen het zullen halen hangt uiteindelijk af van het stemgedrag van  de ChristenUnie in beide Kamers.

ChristenUnie: in de oppositie eurokritisch, in de regering eurofiel

De ChristenUnie heeft in het verleden een zigzagbeleid gevoerd als het gaat om het overhevelen van bevoegdheden naar de EU. In 2005 voerde zij, in de oppositie, fel campagne tegen de Europese Grondwet. Maar twee jaar later, toen de ChristenUnie in de regering zat, stemde zij, onder druk van haar coalitiepartners CDA en PvdA, in met het Verdrag van Lissabon, dat inhoudelijk een kopie is van de Europese Grondwet. Later, toen de ChristenUnie weer in de oppositie zat, stemde zij tegen het ESM-verdrag, waarbij Nederland de bevoegdheid over vele miljarden euro’s verloor aan de EU.

Het verleden leert dus dat de ChristenUnie onze soevereiniteit goed bewaakt zolang zij in de oppositie zit, maar slappe knieën krijgt zodra zij deelneemt aan de regering. Omdat het stemgedrag van de ChristenUnie bepalend is voor goedkeuring van de overdracht van bevoegdheden aan de EU, is het in het belang van onze soevereiniteit dat zij buiten de regering blijft.