TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Formatiewatch – Lodewijk Asscher (PvdA) naar informateur

Mark Rutte (VVD) wil kabinet 'dat links en rechts verbindt'

Informateur Herman Tjeenk Willink ontvangt dinsdagmiddag PvdA-leider Lodewijk Asscher. De PvdA is behalve de ChristenUnie de enige partij die in beeld is om aan te schuiven bij VVD, CDA en D66 om te praten over een nieuw kabinet. Asscher heeft steeds gezegd niet beschikbaar te zijn na de grote verkiezingsnederlaag van zijn partij.

Asscher herhaalde eerder dinsdag nog dat de drie partijen niet op hem moeten rekenen. Hij zei dat zijn partij in de Tweede Kamer verantwoordelijkheid zal nemen, maar niet in een kabinet.

Mark Rutte (VVD) wil kabinet ‘dat links en rechts verbindt’

De drie partijen van het ‘motorblok’ hebben dinsdag tegen elkaar uitgesproken dat er een kabinet moet komen dat links en rechts verbindt. VVD-leider Mark Rutte zei dat na een gesprek tussen VVD, CDA en D66 onder leiding van informateur Tjeenk Willink.

Welke partij bij het zogeheten motorblok zou moeten aanschuiven ligt volgens Rutte gevoelig. Hij zegt er daarom niets over. De informateur moet hier volgens hem verder naar kijken. De verbinding tussen links en rechts moet volgens Rutte vooral blijken uit de inhoud. “En de samenstelling kan helpen”, aldus de VVD-leider.

PvdA of ChristenUnie

D66-leider Alexander Pechtold heeft steeds gezegd dat hij een kabinet wil dat conservatief en progressief verbindt. De mogelijkheden zijn beperkt omdat alleen ChristenUnie en PvdA nog niet zijn uitgesloten. ChristenUnie heeft niet de voorkeur van Pechtold, maar de PvdA wil na de dramatische verkiezingsnederlaag zelf niet weer in een kabinet.

Rutte benadrukte dinsdag dat de drie partijen geen vooronderhandelingen hebben gevoerd. Volgens hem is in media dat beeld ontstaan maar klopt dit dus niet. “De afspraak is dat we niet inhoudelijk onderhandelen. Dat doen we ook niet”,aldus Rutte.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.