TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

Frankrijk kiest – La République En Marche van Emmanuel Macron zegeviert

Front National komt niet verder dan 6 tot 8 zetels - Historisch lage opkomst

De Franse president Emmanuel Macron kan met een zeer ruime meerderheid van zijn partij in het parlement werk maken van de hervormingen die hij heeft beloofd. Volgens schattingen van twee peilingbureaus behalen Macrons partij La République En Marche (LREM) en haar bondgenoot Modem tussen de 355 en 360 van de 577 zetels in de Nationale Vergadering.

De voornaamste oppositiepartij wordt Le Républicains, die met haar bondgenoten uitkomt op 125 tot 133 zetels. De tot vorige maand regerende Pari Socialiste keldert naar tussen de 45 en 49 zetels, het Front National komt niet verder dan 6 tot 8.

Met een grote meerderheid in het parlement achter zich kan de pro-Europese Macron proberen zijn campagnebeloften door te voeren. Zijn overwinning wordt echter getemperd door de lage verkiezingsopkomst van rond 42 procent, een dieptepunt in de naoorlogse Vijfde Republiek. Veel voorgaande regeringen moesten hun hervormingsambities bijstellen nadat Franse vakbonden of andere belangengroepen in verzet kwamen met stakingen of straatprotesten. Verder heeft Macron in de Senaat nog te maken met een rechtse meerderheid.

Lees ook

Bericht uit Frankrijk – De ‘landslide’ van Macron is eerder een systeemfout

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.