TPOok!

 
avatar
   
Video

Onderzoek bewijst: Nederlanders waren voor de opkomst van Pim Fortuyn en Geert Wilders niét toleranter

Nederlanders benadrukten vorige eeuw hun eigenheid en cultuur

Nederlanders waren in de vorige eeuw veel minder tolerant dan algemeen wordt gedacht. Ze waren tamelijk zelfvoldaan en conservatief. Er bestond weerstand tegen veranderingen en vooral de ‘moderne’ Amerikaanse cultuur moest het ontgelden.

Afzetten tegen buitenstaanders

Dat concludeert historicus Jesper Verhoef in zijn onderzoek waarmee hij volgende week promoveert aan de Universiteit Utrecht. Verhoef nam onder meer het gedigitaliseerde krantenbestand van de Koninklijke Bibliotheek onder de loep, tussen 1919 en 1989. Hij wilde nagaan hoe Nederlanders hun eigenheid en cultuur beleefden vóór de opkomst van politici als Pim Fortuyn en Geert Wilders, die zich afzetten tegen buitenstaanders.

Nederlanders benadrukten hun eigenheid en cultuur

Vaak wordt beweerd dat Nederland voor die tijd tolerant was maar dat klopt niet, stelt Verhoef. Nederlanders benadrukten hun eigenheid en cultuur toen ook door zich af te zetten tegen ‘vreemdelingen’. Vooral de Amerikanen werden daarbij negatief neergezet als naïef, oppervlakkig en hebzuchtig. Álle kranten in die tijd gebruikten de VS als afschrikwekkend voorbeeld, ook al was er in Nederland sprake van verzuiling.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.