Doneer aan TPO
 

Meer fouten bij verkiezingen: 1100 D66-stemmen Bergeijk verdwenen, in Goes gingen stemmen Baudet naar Monasch

14.000 onregelmatigheden - Geen invloed op verkiezingsuitslag

Door: , 17:44, 12 juni 2017

14.000 onregelmatigheden - Geen invloed op verkiezingsuitslag

Naar nu blijkt zijn er bij de Tweede Kamerverkiezingen begin dit jaar niet alleen in Boxmeer problemen vastgesteld. Zo blijken er in Bergeijk 1100 stemmen voor D66 te zijn verdwenen. In Goes gingen stemmen voor het Forum van Democratie van Thierry Baudet naar Nieuwe Wegen van Jacques Monasch. In Hendrik-Ido-Ambacht hebben achteraf verschillende partijen extra stemmen gekregen omdat die niet waren meegeteld. De meeste gingen naar de PVV: 224 meer.

Dat meldt de NOS maandag op gezag van de Politieke Academie, die in maart tientallen uitzendkrachten inhuurde om de stemresultaten bij alle 388 gemeenten in te zien. In totaal vond de organisatie iets minder dan 14.000 verschillen tussen de officiële uitslagen van de verschillende kieskringen en de eigen tellingen in die gemeenten.

Volgens een woordvoerder van de academie hebben de fouten geen invloed op de zetelverdeling. “Maar het kan wel invloed hebben gehad bij de voorkeurstemmen. Iemand kan door de fouten nu net niet in de Kamer zijn gekomen of juist wel en er eigenlijk niet in horen. We pleiten er daarom voor bij de volgende verkiezingen niet meer handmatig te tellen.”

Vorige week bleek dat in het Brabantse Boxmeer 7600 stemmen niet waren meegeteld. Dat meldde minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) aan de Tweede Kamer. De Kiesraad heeft vastgesteld dat dit komt doordat het hoofdstembureau van de gemeente Boxmeer alleen de uitgebrachte stemmen op de lijsten 1 tot en met 4 heeft meegeteld (VVD, PvdA, PVV en SP). Gevolg is dat de stemmen die in Boxmeer zijn uitgebracht op de overige lijsten, niet zijn meegeteld in de uitslag op kieskringniveau, en ook niet in de door de Kiesraad vastgestelde einduitslag van de verkiezing.

Lees ook

NOS – Duizenden stemmen meer ‘verdwenen’ bij verkiezingen

 
Tags:
 
 
 

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace