TPOok!

 
Opinie

Duitse advocaat richt Facebookpagina ‘Wall of Shame’ op voor slachtoffers censuur

'De politieke elite heeft angst voor het verlies van hun positie in het politieke discours'

Joachim Steinhöfel is advocaat in Hamburg en staat cliënten bij die te maken hebben gehad met verwijdering of ‘Sperrung’- een tijdelijke blokkade – van hun Facebook account. Hij maakte vorig jaar de pagina “Wall of Shame” aan, om gevallen van verwijdering (en weigering daarvan) te laten zien. Inmiddels een huiveringwekkende lijst met gevallen. Hij reageert in het Duitse ‘tijdschrift voor debat’ Junge Freiheit op het voornemen van Duitse justitieminister Heiko Maas om de nog verdergaande ‘Netzwerkdurchsetzungsgesetz’ (NetzDG), de wet die sociale media op straffe van hoge boetes verder zal verplichten het internet te ontdoen van ‘hate speech’.

Junge Freiheit:

“Sinds honderdduizenden vluchtingen in 2015 de grens met Duitsland overstaken is er veel commotie geweest op sociale media, burgers hadden kritiek. Die kritiek is razendsnel als ‘hass und hetze’ gekwalificeerd. Het begrip ‘hate speech’ was geboren. Het verwijderen van legitieme meningen lijkt Maas niet te storen, integendeel, de Minister vindt niet dat er teveel wordt verwijderd, maar te weinig.”

Steinhöfel:

“De minister van Justitie wil haat en opruiing op internet bestrijden, zoals we dat alleen in Turkije zien gebeuren. Maar hate speech bestaat juridisch helemaal niet, het is een politiek instrument en niemand weet wat het betekent. Haat is wat de regering er van maakt. Andere juridische begrippen zijn er wel al: opruiing, belediging etc, die zijn niet toegestaan, maar daarvan maakt de overheid geen melding op internet. In plaats daarvan worden nieuwe begrippen geschapen, zodat mensen in onzekerheid verkeren over wat ze mogen.”

De hoge boetes voor Facebook zullen tot willekeur leiden, zegt Steinhöfel. Zoals ook op zijn ‘Wall of Shame‘ te zien is. De vraag is of er inderdaad werkelijk van willekeur gesproken kan worden. Een kleine samenvatting:

Niet toegestaan

‘Wat geloven jullie, wie bedrijft hier islampolitiek, de sociaal-democraten of de salafisten?’

‘Tien kleine neg…’

‘Ik ben islamofoob! En iedereen die dat niet is, moet zich gaan afvragen waarom.’

Foto’s van een bus aan een hijskraan vanwege ‘te naakt’.

Foto van keuken vol afval met bijschrift: ‘vluchteling filmt keuken in zijn onderkomen en vraagt zich af waarom de Duitsers niet komen schoonmaken’ (met verwijzing naar originele bron van vluchteling die dit zelf zegt)

Links van foto’s van het Zweedse meisje Ebba, dat omkwam in Stockholm bij een terreuraanslag.

‘Ga maar weer met Hello Kitty spelen en pas op dat de wolf niet voorbij komt.’

‘Wat de nazi’s met de joden deden, deed Turkije met de Armeniërs en sinds jaren met de Koerden.’

Voorzichtige islamkritiek wordt massaal verwijderd. Zoals: ‘Lieve Grune, lieve beroepshomo’s, zo langzaamaan moeten we ons beraden of die AfD werkelijk het grootste gevaar is voor homoseksuele mannen’.

‘Niet alle moslims zijn terroristen, maar alle terroristen zijn moslims.’

Burka-kritiek.

Een Pipi Langkous citaat.

 

Wel toegestaan (na melding)

‘Vergast alle Deutschen’.

‘Ohne Gay wäre Europa viel besser.’

Een Facebookpagina genaamd: ‘Keine Macht den Juden’ met een karikatuur tekening van een jood die geld afpakt van zwarte kindjes.

‘We mogen de intolerantie van de bruine ratten (de AfD) niet langer met valse tolerantie beantwoorden.’

‘Zionistische hoerenzonen, dat zijn degenen die vergast moeten worden. Fuck Israel, wat Hitler met jullie gedaan heeft is nog niks.’

‘Respectloze racistische hond! Zulke mensen zou men moeten stenigen!’

‘De holocaust is een door joden verzonnen leugen.’

IS-propaganda

‘Dood aan Israel’

   

Steun direct Sietske Bergsma

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.