Politiek

Nieuwsuur: OM onderzocht aanwijzingen strafbaar handelen Henk Kamp (VVD) in omkoopschandaal niet

30-05-2017 20:34

In het omkoopschandaal over aanbesteding van politie- en defensieauto’s heeft het Openbaar Ministerie aanwijzingen voor strafbaar handelen door oud-defensieminister Henk Kamp niet uitgezocht. Nieuwsuur meldt dat op basis van het strafdossier.

Tegen lagere ambtenaren is voor vergelijkbare handelingen in deze zaak wel strafrechtelijke vervolging ingesteld en ook zijn er mensen ontslagen.

Zo werd defensieambtenaar Gerard Lensvelt drie jaar geleden ontslagen. Hij moet over twee weken samen met vijf anderen voor de rechter verschijnen voor corruptie. Hij kocht via een dealer van autobedrijf Pon een auto voor 35.000 euro en kreeg daar 236 euro korting op.

Uit het strafdossier blijkt dat toenmalig minister Kamp van Defensie minstens zo veel privĂ©voordeel van Pon heeft gekregen. Hij liet in 2006 zijn auto keuren bij Pon en kreeg twee gratis navigatie-cd’s. Maar Kamp, die nu minister van Economische Zaken is, is nooit door het OM gehoord als getuige, laat staan als verdachte.

Autobedrijf Pon heeft tussen 2001 en 2012 ambtenaren gefĂȘteerd om lucratieve opdrachten binnen te halen. De giften varieerden van gratis winterbanden en korting op onderhoud tot buitenlandse reizen. Het leverde Pon contracten van zo’n half miljard euro op voor de wagenparken van politie en defensie. Het OM vervolgt daarvoor vier ambtenaren van Defensie en twee politiemensen.

Lees ook

Nieuwsuur – OM negeert minister Kamp in omkoopschandaal