Politiek

NAVO top – Mark Rutte verwacht niet dat Donald Trump hem de les zal lezen

25-05-2017 15:45

Premier Mark Rutte verwacht niet dat Donald Trump Nederland de les gaat lezen als hij hem donderdag ontmoet. “Ik verwacht eerlijk gezegd een constructieve opstelling”, zei hij voorafgaand aan de NAVO-top in Brussel. De Amerikaanse president zal de andere landen er naar verwachting op wijzen dat ze meer aan defensie moeten gaan besteden. “Ik zal zeggen dat we weer de goede kant op gaan wat betreft de defensiebestedingen”, aldus Rutte.

Premier wil financiële bijdrage aan bondgenootschap verhogen

De NAVO-landen hebben afgesproken dat ze daar in 2024 2 procent van het nationaal inkomen aan uitgeven. Nederland zit nu nog onder de 1,2 procent. ,,We geven nu een miljard meer uit dan een tijdje geleden. Het is mijn intentie om dat verder te verhogen.”

Trump zaaide eerder twijfel over het nut van de NAVO. Maar hij heeft later ‘heel verstandige dingen’ over het belang van het bondgenootschap gezegd, vervolgde de premier.

Hij zei verder dat Nederland voorstander is van toetreding van de NAVO tot de coalitie die in Syrië en Irak ISIS bestrijdt. De 28 leiders zullen daar later op de dag groen licht voor geven, wat wordt gezien als een tegemoetkoming aan Trump.

Nederland stelt tankervliegtuig beschikbaar

Nederland en de andere NAVO-landen zijn al lid van die coalitie. De toetreding van de NAVO als organisatie is nuttig vanwege de politieke ‘besluitvormingskracht’ van de NAVO en het delen van informatie, aldus Rutte, en niet voor een militaire rol.

“Nederland bokst in die coalitie al een tijdje boven zijn gewicht”, gaf Rutte aan. Zo traint Nederland militairen in Irak. “We doen al heel veel, we gaan vandaag toezeggen weer een tankervliegtuig beschikbaar te stellen.”

Kijk ook

Video – Emmanuel Macron wint potje handworstelen van Donald Trump

ANP