Politiek Buitenland

Donald Trump waarschuwt voor dreiging van Rusland

25-05-2017 18:08

De NAVO van de toekomst moet zich volgens de Amerikaanse president Donald Trump richten tegen ‘terrorisme, migratie en de dreiging vanuit Rusland’. Dat hield Trump de andere leiders donderdag voor op de NAVO-top in Brussel. In zijn toespraak vroeg Trump enkele momenten stilte voor de slachtoffers van de ‘barbaarse’ aanslag in Manchester, die volgens hem ‘de diepte laat zien van het kwaad dat we tegenover ons hebben’. “We moeten ons verenigen en de moordenaars en extremisten pakken.”

President wil dat NAVO-lidstaten verplichtingen nakomen

23 NAVO-landen zijn de Amerikaanse belastingbetaler enorme bedragen verschuldigd, omdat ze de VS hebben laten opdraaien voor de collectieve veiligheid. Ze moeten hun ‘chronisch wanbetalen’ goedmaken.

Trump doelt op de lidstaten die minder dan 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie uitgeven. Alle NAVO-landen beloofden daar in 2014 binnen tien jaar naartoe te werken. Ze moeten hun eerlijke deel betalen en hun beloften nakomen, zei Trump. Hij sprak van een achterstallig bedrag van 119 miljard dollar. Volgens hem is 2 procent gezien de huidige ‘kwaadaardige dreigingen het absolute minimum’. Nederland besteedt minder dan 1,2 procent van het bbp aan defensie.

Artikel 5

Trump onthulde het 9/11 and Article 5 Memorial, waarin een stuk is verwerkt van het World Trade Centre in New York dat terroristen op 11 september 2001 neerhaalden. Na die aanslag activeerden de VS artikel 5 uit het NAVO-verdrag, waarin staat dat een aanval op een NAVO-land een aanval op allen is. De hoop was dat Trump dit persoonlijk zou bevestigen, maar dat deed hij niet expliciet.

Lees ook

NAVO top – Mark Rutte verwacht niet dat Donald Trump hem de les zal lezen

ANP