Politiek

Opmerkelijk – Gemeente Venlo doet onderzoek naar PVV-stemmers

24-05-2017 14:34

De gemeente onderzoekt het stemgedrag van inwoners voor de komende verkiezingen via het Gemeentepanel. Vooral de komst van de PVV speelt daarin een prominente rol. Dat meldt Omroep Venlo woensdag.

“De gemeente Venlo is erg geïnteresseerd in de afwegingen die u maakt om niet of wel te gaan stemmen en om op een bepaalde kandidaat of partij te gaan stemmen”, zo staat te lezen in de inleiding van de peiling die is rondgestuurd aan de 1.100 inwoners die zich hebben aangemeld bij het gemeentepanel. Verder wordt specifiek gevraagd of respondenten overwegen om bij de komende verkiezingen PVV te stemmen.

Update 14.51 – Geert Wilders: ‘Hier wordt met belastinggeld politiek bedreven’

Geert Wilders laat aan ThePostOnline weten:

 

“Ongelooflijk, de angst regeert. Met belastinggeld wordt politiek bedreven. De zittende politieke klasse in Venlo laat zich hier van zijn slechtste kant zien. We gaan Venlo niettemin veroveren, wat ze ook verzinnen. “

 

Het onderzoek en de vraagstelling zijn opvallend omdat het gemeentepanel normaal gesproken gebruikt wordt voor de voorbereiding en toetsing van gemeentelijk beleid. De drie peilingen in 2016 gingen bijvoorbeeld over de communicatie bij openbare werken, het gemeentelijke gezondheidsbeleid en over onkruidbestrijding.

De gemeentewoordvoerder stelt tegenover de omroep dat alle resultaten openbaar gedeeld zullen worden en ontkent met klem dat bestuurders of partijen toegang hebben tot de individuele resultaten van de peiling. Die zijn alleen beschikbaar voor de ambtenaren die de enquête hebben uitgeschreven. Wie het fiat of de opdracht voor de peiling heeft gegeven wordt niet duidelijk. De woordvoerder houdt het bij ‘de gemeente’.

Lees ook

Omroep Venlo –  Gemeente wil weten wie PVV stemt

TPO – Geert Wilders’ PVV wil meedoen in 60 gemeenten