TPOok!

 
avatar
   
Interview

Ronald van Raak (SP): ‘GroenLinks, PvdA, D66 en regering schenden Grondwet’

'Nederland is geen democratie, maar kliek van politici, journalisten en wetenschappers met bepaald vast beeld'

GroenLinks, PvdA en D66 overtreden de Grondwet door zich terug te trekken van het door hun zelf ingediende wetsvoorstel voor bindend referendum en dit dus niet aan de Tweede Kamer ter behandeling aan te bieden. Dat had al moeten gebeuren op de eerste vergaderdag van de nieuwe Tweede Kamer op 23 maart. Ook minister Ronald Plasterk (PvdA) wilde de wet vooralsnog niet behandelen waardoor de regering zich medeschuldig heeft gemaakt aan schending van de Grondwet. Dit zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak dinsdag in een interview tijdens de TPO-podcast.

Maandag werd bekend dat mede-initiatiefnemer D66 zich terugtrekt van het wetsvoorstel voor een bindend referendum. Eerder werd al bekend dat initiatiefnemers GroenLinks en PvdA zich terugtrekken. Maar het wetsvoorstel behelst een verandering van de Grondwet waardoor het wetsvoorstel verplicht meerdere malen moet worden behandeld in de Tweede Kamer. Nu dit uitblijft is volgens Van Raak de Grondwet geschonden.

Van Raak is wel nog altijd voorstander van het bindend referendum, en zal nu zelf de behandeling proberen door te zetten, zo liet hij maandag al aan TPO weten.

Angst voor democratie

“GroenLinks en PvdA handelen nu keihard tegen de Grondwet. En dat terwijl juist GroenLinks altijd zo de mond vol hebben  over grondrechten, waar ze zich nu zelf niet aan houden”, aldus Van Raak.

Van Raak heeft geen goed woord over voor het gedrag van GroenLinks en PvdA. Volgens hem hebben deze partijen “een grote angst voor de democratie. Ze zijn gewoon bang voor de mening van het volk. Terwijl, ik denk ook wel eens: hadden we het volk maar eerder om een mening gevraagd over bijvoorbeeld de euro, de uitbreiding van de EU of het opengooien van de Europese markt. Dat had achteraf een hoop problemen gescheeld.”

Doodsbang en doodsbenauwd

Het SP-Kamerlid denkt dat juist zo’n bindend referendum heel heilzaam kan werken omdat “het de verkokering en het elitaire denken bij sommige partijen kan doorbreken. Maar inplaats van luisteren naar de bevolking zeggen die partijen nu: ‘Als de bevolking niet naar ons luistert dan heeft de bevolking gewoon ongelijk’.”

Volgens Van Raak, die al sinds 2003 op het Binnenhof rondloopt is het “nog niet eerder in de parlementaire geschiedenis voorgekomen dat initiatiefnemers van een wetsvoorstel zich weer terugtrekken. Ook is het nog nooit eerder voorgekomen dat zelfs de regering als reactie daar op zich niet aan de Grondwet houdt. Men is echt doodsbang en doodsbenauwd voor deze wet.”

‘Geen respect voor democratie’

Van Raak vervolgt: “Het is dubbeldwaas en ik word er erg verdrietig van dat deze partijen nu zo er mee omgaan. Ik heb nog nooit zoveel angst gezien voor democratie en voor de bevolking. Ze hebben gewoon geen respect voor de democratie. Dit laat zien dat Nederland eigenlijk geen democratie is. Nederland is een soort kliek van politici, bestuurders, journalisten en wetenschappers die een bepaald soort beeld van de samenleving en een bepaald soort beeld van de politiek in stand houden.

“Toen ik begon in de politiek had ik altijd het idee dat mensen op hoge posities ook heel intelligent zijn. Dat ze dingen beter snappen dan andere mensen. Maar het eerste wat ik leerde is dat dit beslist niet het geval is.

“Het gaat hier om een fundamenteel probleem: GroenLinks, PvdA en D66 hebben geroepen ‘we willen meer democratiseren’ maar zijn geschrokken van hoe die democratisering in de praktijk werkt. Hun beeld van de samenleving is verwrongen. Ze denken: ‘Als we mensen een referendum geven willen ze hetzelfde als wij’. Want ‘het volk’ bestaat uit hoogopgeleide, goedbetaalde, kosmopolitische consultants.

“Maarja, die bevolking heeft wel wat anders te doen dan alleen aan hun eigenbelang denken en daar zijn ze natuurlijk erg van geschrokken.”

 

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.