TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Formatiewatch – Alles ligt stil maar Edith Schippers wil het nog geen impasse noemen

'Partijen moeten dit weekeinde goed nadenken'

Informateur Edith Schippers ziet op dit moment geen combinatie van partijen waarmee verder kan worden gepraat over de vorming van een nieuw kabinet. Voor alle varianten die op tafel hebben gelegen, was volgens haar onvoldoende steun van één of meerdere partijen in die variant.

Ze geeft de partijen daarom tijd voor een ,’moment van reflectie’. De partijen krijgen zo gelegenheid om na te denken over een andere variant dan hun eerste voorkeur voor een coalitie. “Daar wil ik de partijen even de ruimte voor geven”. Schippers doet ‘een oproep aan alle partijen om eens goed na te denken welke mogelijkheden zij voor zichzelf zien’.

Ze wil nog niet spreken van een impasse. “We zijn nu anderhalve dag op weg”, aldus Schippers vrijdag. Zij sprak de afgelopen dagen met de fractievoorzitters van alle partijen. Volgens haar liggen alle varianten nog op tafel. Daarbij gaat het ook om andere combinaties dan die van het vaak genoemde ‘motorblok’ VVD, CDA, D66 plus nog een andere partij.

De informateur heeft er vertrouwen in dat het uiteindelijk lukt. “We zijn Nederland coalitieland en dat betekent dat er altijd mogelijkheden zijn om weer nieuwe coalities te maken.” Dat kost volgens haar wel tijd. “Uiteindelijk moet er ergens beweging komen, maar we zijn nu anderhalve dag op weg. Ik vind dat we de partijen ook even de mogelijkheid moeten geven om zelf na te denken welke beweging ze kunnen of willen maken”, zegt Schippers. Het verkennend onderzoek van Schippers gaat maandag verder.

Redenen waarom de zaak stilligt

Alexander Pechtold (D66) houdt poot stijf: Onderhandelen met ChristenUnie leidt tot niets

Emile Roemer houdt voet bij stuk: Ik ga niet regeren met de VVD

Lodewijk Asscher: Schippers moet bemiddelen tussen VVD en GroenLinks

Achtergrond – We formeren traag maar nauwkeurig

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.