Politiek

Staatssecretaris Sander Dekker spreekt NPO aan op voornemen ‘positieve beeldvorming’ over allochtonen

17-05-2017 21:33

Volkskrant-columniste Elma Drayer legde eind maart de hand op het  Concept Jaarplan TV 2018 van de NPO. Daaruit bleek dat de NPO over  de voornemens met het tweede net – NPO 2 – schreef “Over de hele linie willen we erop toezien dat Nederlanders en Europeanen met een niet-westerse achtergrond in onze programmering niet vooral problematiserend benaderd worden.” Uit recent ‘kwalitatief’ onderzoek bleek namelijk dat ‘de journalistieke en opiniërende NPO-programma’s naar hun mening sterk bijdragen aan het negatieve beeld over moslims, de islam, racisme en de landen van herkomst’.

‘Moet dit van belastinggeld?’

Kersvers VVD Tweede Kamerlid Dilan Yesilgoz las die column van Elma Drayer en klom in de pen voor vermoedelijk haar eerste Kamervragen. Is het niet een beetje raar dat ‘de NPO ervoor kiest om journalistieke objectiviteit bij de berichtgeving rond Nederlanders met een niet-westerse achtergrond los te laten’, wilde ze weten van partijgenoot en staatssecretaris Mediazaken Sander Dekker. En zou een ‘door alle belastingbetalers gefinancierde publieke omroep ernaar zou moeten streven om zo objectief en gewetensvol mogelijk de werkelijkheid te tonen, ongeacht of dit een positief of negatief beeld is?’.

Dekker nam contact op met NPO

Woensdag beantwoordde Dekker haar Kamervragen. Om met die laatste vraag over die belastingcenten te te beginnen: daar antwoordt de staatssecretaris met een volmondig ‘ja’ op.

Over het belang van journalistieke objectiviteit van de NPO schrijft Dekker:

 

“Het is de taak van de publieke omroep om voor iedereen in Nederland een kwalitatief hoogwaardig en onafhankelijk media-aanbod te verzorgen. Dit betekent dat het media-aanbod op een evenwichtige wijze een beeld van de samenleving dient te geven en aan hoge journalistieke en professionele kwaliteitseisen dient te voldoen. Waarheidsgetrouwe en zo objectief mogelijke verslaglegging zijn hierbij cruciaal.”

 

Om te vervolgen:

 

“Naar aanleiding van uw vragen heb ik de publieke omroep hier nogmaals op gewezen.”

 

Waarvan akte.

Lees ook

Bert Brussen – Closeread: baas van de NPO doet huiliehuilie in Volkskrant middels een opiniestukje