Politiek

Teruglezen – Formatie VVD, CDA, D66 en GroenLinks loopt stuk op migratie

15-05-2017 18:19

De poging om een regering te vormen met VVD, CDA, D66 en GroenLinks is mislukt. De besprekingen zijn vastgelopen, liet informateur Edith Schippers maandagavond weten. Migratie bleek de drempel, zei ze tijdens een persconferentie. “Iedereen heeft oprecht geprobeerd het onwaarschijnlijke mogelijk te maken.”

Schippers zegt dat het nu aan de Tweede Kamer is om te beslissen wat de volgende stap is. Wel zal ze een afsluitend verslag sturen aan de Nationale Vergaderzaal.

Update 21.54 – GroenLinks blies formatie op

De deal met Turkije over de opvang van vluchtelingen was het belangrijkste struikelblok in de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. De eerste drie partijen overwegen deze afspraak over de opvang van vluchtelingen ook toe te passen op andere gebieden van waaruit een vluchtelingenstroom is te verwachten, zoals het Afrikaanse continent. Maar GroenLinks had daar geen oren naar, volgens het ANP.

Update 20.47 – Asscher: PvdA eist duidelijkheid over het mislukken van de formatie

De PvdA eist duidelijkheid over het mislukken van de formatie tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Dat benadrukte PvdA-leider Lodewijk Asscher maandagavond.

“De polarisatie in de samenleving, de onzekerheid op de arbeidsmarkt en de noodzaak van een socialere economie vergen antwoorden van een nieuw kabinet. Daarom is het belangrijk dat de onderhandelaars na twee maanden eerlijk aangeven waarom het niet lukte”, aldus Asscher. Dat moet meer zijn dan de woorden ‘teleurstelling’ en ‘migratie’, zei de PvdA-voorman, verwijzend naar de uitspraken van de vier partijen.

Hij wil dat in het verslag van de informateur en in het daarop volgende Kamerdebat duidelijkheid wordt verschaft aan Nederland.

Update 20.31 – Reactie PvdA: Lodewijk Asscher vraagt om belet

Waar blijft eigenlijk de reactie van de PvdA? Welnu…

Update 19.24 – Roemer: Flauwekul dat de schuld bij niemand ligt

Dat de schuld voor het klappen bij de formatie bij niemand ligt vindt SP-Leider Emile Roemer ‘natuurlijk flauwekul’ zegt hij op Radio1. Roemer heeft het liefst dinsdag al een debat omdat hij graag wil horen waar het overleg precies op is geklapt. Dit om te voorkomen dat er opnieuw wekenlang gesproken moet worden.

Update 19.16 – Tunahan Kuzu: ‘Hadden ze daar werkelijk 61 dagen voor nodig?’

 

Update 19.10 – Mark Rutte: ‘Jammer’

Update 19.00 – ChristenUnie houdt zich op de vlakte

Logischerwijze is de ChristenUnie (CU) nu de eerste partij die in beeld komt om verder mee te onderhandelen. CU-voorman Gert-Jan Segers houdt zich echter op de vlakte.

Update 18.53 – Geert Wilders: PVV is beschikbaar voor onderhandelingen

Communiqué:

“Informateur Edith Schippers heeft de gesprekken afgerond die zij in opdracht van de Tweede Kamer voerde met de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. De besprekingen zijn vastgelopen, zo heeft informateur Schippers de voorzitter van de Tweede Kamer zojuist laten weten. Informateur Schippers zal haar eindverslag zo snel mogelijk afronden en aanbieden aan de voorzitter van de Tweede Kamer.” 

Dit bericht wordt aangevuld