Politiek Buitenland

President Donald Trump ontslaat FBI-directeur James Comey

10-05-2017 00:12

De Amerikaanse president Donald Trump heeft FBI-directeur James Comey dinsdag ontslagen. Hij besloot Comey op straat te zetten op advies van minister van justitie Jeff Sessions en diens plaatsvervanger Rod Rosenstein, zo maakte het Witte Huis bekend.

Het vertrek van Comey ‘markeert een nieuw begin voor ons kroonjuweel van de wetshandhaving’, aldus Trump in een verklaring. Wie hem zal opvolgen is nog onbekend.

James Comey werd in 2013 aangesteld door toenmalig president Barack Obama. Hij kreeg veel kritiek toen hij kort voor de verkiezingen vorig jaar besloot onderzoek te doen naar Hillary Clinton. Democraten eisten een onderzoek naar zijn handelen. Begin dit jaar begon het Amerikaanse ministerie van Justitie een onderzoek naar de FBI.

Comey heeft van alle kanten kritiek gekregen op de manier waarop hij is omgegaan met het onderzoek naar Clinton, die tegen de regels in als minister haar e-mailverkeer via een privéserver liet lopen. Clinton zelf en de Democraten waren juist boos omdat hij kort voor de verkiezingen de zaak weer oprakelde door bekend te maken dat de FBI opnieuw een aantal e-mails tegen het licht hield. Maar de kritiek van de nu regerende Republikeinen richt zich dus juist op zijn eerdere verklaring dat Clinton niet vervolgd diende te worden.

ANP/TPO