Politiek Buitenland

AfD vraag Organisatie Veiligheid en Samenwerking (OVSE) om verkiezingswaarnemers

02-05-2017 14:14

De Duitse populistische partij AfD heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gevraagd om de inzet van verkiezingswaarnemers voor de parlementsverkiezingen in het najaar van 2017. “We hebben reden om bang te zijn dat onze deelname aan de verkiezingen niet geheel op eerlijke wijze gewaarborgd wordt”, zo staat in een gezamenlijke brief van de partijleiders Jörg Meuthen en Frauke Petry, meldt het Duitse persagentschap dpa.

De partij klaagt in de brief dat de vertegenwoordigers van de zogenaamde “Zivilgesellschaft” (de beschaafde maatschappij) haar leden verhindert hun fundamentele democratische rechten uit te oefenen. “Veel van onze leiders en leden hebben te maken met gewelddadige aanvallen, zowel op hun persoon als op hun huizen en auto’s”, schrijven Meuthen en Petry in hun verklaring. “Fysieke aanvallen op onze keuze terwijl we ergens lopen, maken deel uit van ons dagelijks leven.” Zelfs tegen onschuldige buitenstaanders, zoals hoteleigenaren die de AFD kamers verhuurden, werden represailles genomen.

Links-extremisten hadden afgelopen donderdag in Stuttgart een gemeenteraadslid van de AfD met een dakpan het ziekenhuis in geslagen terwijl hij op weg was naar een verkiezingsbijeenkomst. De oproep om te ‘demonstreren’ tegen het AfD-evenement in Stuttgart kwam onder andere van het genootschap ‘Stuttgart gegen Rechts’, zij horen thuis in het rijtje van andere links-extreme groepen, zoals ‘Die Jusos’ (Jonge Socialisten), die ‘Grüne Jugend’ en vakbond ‘Verdi’.