Politiek

NRC: Regeringsvliegtuig had 18 miljoen euro goedkoper gekund

01-05-2017 23:15

Het nieuwe regeringsvliegtuig had 18 miljoen euro goedkoper gekund. Het kabinet koos voor een Boeing 737 Business Jet en wees een veel goedkoper toestel van Airbus af. Het is niet duidelijk waarom het kabinet de duurdere optie koos, meldt NRC Handelsblad op basis van documenten en informatie van betrokkenen.

Het toestel van Airbus voldeed aan de prijs die de regering vooraf had bepaald. Bovendien kon Airbus eerder leveren. Airbus bood de ACJ319 aan voor ongeveer 75 miljoen euro, maar het kabinet koos voor de Boeing van 92,7 miljoen euro.

De onduidelijke procedure bevestigt volgens NRC Handelsblad de indruk dat de keuze voor Boeing al in een vroeg stadium is gemaakt. Nog voor de start van de aanbesteding werd vorig jaar bekend dat koning Willem-Alexander een zogenoemde type rating voor de B737 gaat halen. Hij is gastvlieger bij KLM en heeft een brevet voor het oude regeringsvliegtuig.  Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst staat de omscholing van de koning los van het nieuwe regeringsvliegtuig.

Lees ook

Regeringsvliegtuig wordt Boeing 737, kosten 89 miljoen euro