TPOok!

 
Opinie

‘Beste Eva Vlaardingerbroek, ik heb Thierry Baudet nog niet op een fout kunnen betrappen’

'Excellerende menspersonen met vagina, ze bestaan echt'

Lieve Eva Vlaardingerbroek,

Wat blijft het toch een verademing om andere vrouwelijke FvD-stemmers tegen te komen. En nu mag dat er zelfs nog één zijn die met mij het hijab-dragende, jongens-onterende feminisme veracht. Ik zou bijna het woord ‘zielsverwant’ in de mond nemen. Wat doet het me dan ook pijn om te zien dat ook jij niet immuun bent voor het a priori afschrijven van vrouwonvriendelijke uitspraken. Ik gebruik bewust de term ‘vrouwonvriendelijk’; niet omdat ik de betreffende uitspraak onwaar of verwerpelijk vind, maar omdat ik erg goed begrijp dat je het niet prettig vindt om soortgelijke beweringen te horen over een groep waar jij jezelf toe rekent.

In je auteursbiografie zag ik een indrukwekkend CV’tje staan – wat een beetje stak, aangezien ik uit hetzelfde bouwjaar kom en mijn dagen vooral slapend en drinkend spendeer. Zonder moeite zou ik je rekenen tot de categorie ‘excellerend menspersoon’, zij het menspersoon met vagina. Ze bestaan echt. Toch weerlegt jouw bestaan geenszins de bewering dat vrouwen ‘over het algemeen minder excelleren’, zoals onze Lavendelprofeet verwoordt.

Fundamentele gelijkwaardigheid

Voor het gemak neem ik ‘werkzaam zijn in topfuncties’ als mal voor excellentie. Uit cijfers van het CBS weten we dat het vrouwelijke aandeel in de top van ’s Neerlandsch honderd grootste bedrijven zo ongeveer 10 procent is. Dit getal komt zelfs met overheidsinspanningen in de vorm van streefcijfers niet hoger uit. Nergens stelt Baudet dat de massaal op-hun-teentjes-getrapte vrouwen die nu de onbedwingbare behoefte voelen uit te lichten hoe stoer en excellerend ze wel niet zijn, niet bestaan: hij stelt slechts dat ze zich in vergelijking met andere vrouwen tot een minderheid moeten rekenen. Ik heb hem vooralsnog niet op een fout kunnen betrappen.

Halverwege je brief benoem je de Wet Bescherming Nederlandse Waarden, specifiek de fundamentele gelijkwaardigheid van alle mensen ongeacht geslacht. (Een gelijkwaardigheid die je later overigens verbastert naar gelijkheid.) Nu moet je mij nog eens goed uitleggen hoe de uitspraak ‘vrouwen excelleren over het algemeen minder dan mannen’ een ondermijning is van de vrouwelijke wettelijke gelijkwaardigheid aan de man. Geenszins worden vrouwen beperkt in hun arbeidsparticipatie, of worden er inmiddels quota voor het minimum aantal piemeldragers op de werkvloer ingesteld? Dat 75% van de werkende Nederlandse vrouwen een parttimefunctie heeft, is een keuze. Een keuze, overigens, die Baudet nergens afkeurt. Je benoemt het ‘dedain’ waarmee Thierry zou spreken, maar dat dedain zit slechts in jouw brillenglazen.

‘Het is zo gewoon

Op de kandidatenlijst van Forum voor Democratie staan 6 vrouwen. Die vrouwen hebben stuk voor stuk bewezen wat ze waard zijn, hebben geëxcelleerd en zullen zich ongetwijfeld bewust zijn van hun redelijk unieke positie. Zij weten welke offers gemaakt moesten worden voor hun positie en waren daartoe bereid. Wellicht maak jij die offers in de toekomst ook, of doe je dat nu al. Het is je goed recht als excellerend menspersoon en het Forum zal je geen strobreed in de weg leggen; dat doen je mannelijke concurrenten wel.

Hier besluit ik mijn briefje – en ik herhaal de woorden ‘het is gewoon zo’ met alle liefde.

Liefs.

 

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.