Politiek

Regeringsvliegtuig wordt Boeing 737, kosten 89 miljoen euro

04-04-2017 18:44

Nederland heeft een Boeing 737 Business Jet gekocht als nieuw regeringsvliegtuig. Dat heeft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) dinsdag bekendgemaakt.

Het toestel heeft plek voor 24 passagiers en krijgt de registratie PH-GOV (government). De Boeing vervangt de bekende oranje-witte Fokker 70 PH-KBX (koningin Beatrix). Met de vervanging is 89 miljoen euro gemoeid. De nieuwe Boeing heeft een groter bereik dan de Fokker en kan zonder tussenstop Caribisch Nederland bereiken.

De ‘KBX’ wordt op korte termijn verkocht. Op 3 juni kan het publiek op vliegveld Woensdrecht afscheid nemen van de bij vliegtuigspotters populaire Fokker. In de tijd tussen de verkoop van de KBX en de levering van het nieuwe regeringsvliegtuig worden de vluchten voor het kabinet en de Koning op een andere manier verzorgd. Hiervoor en ook voor het onderhoud van het nieuwe vliegtuig komt een aanbesteding.

De oude KBX (sinds 1996 in gebruik) kan technisch nog wel even mee, maar het is steeds duurder om er mee te vliegen. Er zijn steeds minder van deze Fokker 70’s. KLM Cityhopper vliegt de KBX en doet ook het onderhoud, maar is bezig de eigen vloot Fokker 70’s van de hand te doen.

Vorig jaar werd al bekend dat Koning Willem-Alexander zich laat omscholen voor een 737. De vorst heeft al een brevet voor de Fokker 70 en vliegt soms zelf het regeringsvliegtuig.

TPO/ANP