TPOok!

 
Opinie

‘Het COA en de gemeente Apeldoorn strippen alle christelijke symbolen van de Sint Joseph kapel’

Blijkbaar moeten wij ons schamen voor onze eigen cultuur in ons eigen land

Anderhalf jaar, nadat de Gelderse PVV haar zorgen uitte over de geplande AZC locatie aan de Deventerstraat in Apeldoorn wordt de nachtmerrie werkelijkheid. Op het terrein van de zorginstelling GGnet aan de Deventerstraat wordt een permanente AZC locatie gevestigd, die als bufferlocatie gaat functioneren voor meer dan 800 asielzoekers. Momenteel wonen in deze zorginstelling al patiënten met psychische problemen. Deze kwetsbare groep moet hun locatie gaan delen met gelukszoekers die de islamitische cultuur meedragen, waar geestelijke gezondheidszorg een taboe is. Maar blijkbaar doet dit er niet toe.

Belangenverstrengeling

Opvallend is dat de voorzitter van de Raad van Toezicht van GGNet , de heer Hopstaken, tot 1 juli 2015 ook lid was van de Raad van Toezicht van het COA. Hierdoor was hij betrokken in de voorbereidende fase, hetgeen in strijd is met de Code ‘goed bestuur Publieke Dienst-verleners’ van het COA. Maar blijkbaar doet dit er óók niet toe.

Op 13 februari j.l. heeft het college van B&W van Apeldoorn ingestemd met de bestuursovereenkomst met het COA, die vervolgens deze maand daadwerkelijk wordt ondertekend. Hiermee is de weg vrijgemaakt voor een permanente bufferlocatie  waar meer dan 800 gelukszoekers opgevangen kunnen worden. Ondertussen worden bezorgde omwonenden aan het lijntje gehouden met prietpraat clubjes. De zaken waar het echt omgaat worden weggesmoest en niet besproken.

Blijkbaar moeten wij ons schamen voor onze eigen cultuur in ons eigen land

Om de 800+ gelukszoekers te voorzien van een gezellige ontmoetingsruimte moet de historische Sint Joseph kapel, gelegen op het terrein, van alle christelijke symbolen ontdaan worden. Zo worden de historische glas-in-lood ramen gedemonteerd en vervangen door helder glas, schilderijen worden aan het oog onttrokken, beeldhouwwerken moeten worden ‘beschermd’ en opgeslagen in het magazijn. Vervolgens wordt er een ‘inzetvloer en een interne tweede huid geïnstalleerd voor multifunctioneel gebruik’, zodat niets, maar dan ook niets het islamitische zieltje kan kwetsen. Het weg met ons in optima forma!

Blijkbaar moeten wij ons schamen voor onze eigen cultuur in ons eigen land.

Gelders erfgoed

Integratie komt blijkbaar niet voor op de agenda van het COA. Dit terwijl rijksoverheid miljoenen euro’s aan belastinggeld uitgeeft voor integratie en lokale overheden honderdduizenden euro’s besteden aan het behoud van Gelders erfgoed en kerken.

Nu betreft het Sint Joseph kapel. Morgen de Apeldoornse Grote Kerk? Of wellicht wacht de Arnhemse Eusebiuskerk hetzelfde lot als de kathedraal de Hagia Sophia in Constantinopel. Na de verovering door het Ottomaanse Rijk werd de kathedraal voorzien van minaretten, het kruis op de koepel vervangen door een halve maan en werden de muurschilderingen en mozaïeken met een witte pleisterlaag bedekt. Constantinopel werd Istanboel, de kerk werd een moskee. Dit ging onder bloedig geweld van de Turken.

In Apeldoorn doet het college van Burgemeester en Wethouders dit uit haar zelf, samen met haar linkse handlangers van het COA.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.