Politiek Buitenland

‘Erdogan zet integratie Duitse Turken jaren terug in de tijd’

02-04-2017 13:06

“Dat de Turkse president Tayyip Erdogan bondskanselier Angela Merkel beschuldigt van het gebruik van “nazi-methoden” tegen Turken in Duitsland, zet de integratie met jaren terug”, zei Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaeuble tegen weekblad Welt am Sonntag. Berlijn raakt meer en meer gefrustreerd over Erdogans herhaaldelijke beschuldigingen van het toepassen van “nazi-methoden” door rally’s te verbieden die erop gericht zijn steun onder de Turken te krijgen voor het referendum dat Erdogans macht zou versterken.

Turken kwamen naar Duitsland in de jaren zestig en het land heeft nu ongeveer 3 miljoen mensen met een Turkse achtergrond. Sommigen zijn volledig geïntegreerd, terwijl anderen in etnische gemeenschappen leven met minder contact met de meerderheid van de bevolking. “Erdogans retoriek verbijstert me”, zegt Schaeuble, lid van Merkels christen-democratische (CDU). “In een korte tijd heeft het moedwillig de integratie vernietigt. Het herstel van de schade zal nog jaren duren”, zei hij. Erdogan zei in een toespraak in Istanbul afgelopen zondag: “Jullie noemen de president van de Turkse Republiek een dictator. Als wij ze fascisten noemen, raken ze geïrriteerd. Als wij ze Nazi’s noemen raken ze geïrriteerd.”

“Jullie zijn fascisten. Wees geïrriteerd zoveel je wilt met jullie nazi-praktijken. Als jullie hakenkruisen op de muren van onze moskeeën tekenen en niemand ter verantwoording roepen, dan kun je die vlek niet weghalen”, zei Erdogan. Turkse kiezers wonen in Duitsland begint op maandag casting hun stem in het constitutionele referendum.

Afgelopen dinsdag, de organisatoren zei dat de Turkse leiders zouden geen verdere campagne rally’s in Duitsland te houden voor het referendum – Op 16 april zal worden gehouden in Turkije – na een Merkel bondgenoot zei dat ze niet welkom waren. Op woensdag, de Duitse Frank-Walter Steinmeier gebruikte zijn eerste toespraak als president om Erdogan te waarschuwen dat hij alles zijn land in de afgelopen jaren had bereikt dreigde te vernietigen. Erdogan reageerde door te zeggen dat de Europeanen niet in staat om veilig te lopen op straat zou zijn als ze hielden hun huidige houding ten opzichte van Turkije, zijn laatste salvo in de rij over de campagne door Turkse politici in Europa.