Politiek

Sybrand Buma: ‘Dat zielig in een hoekje gaan zitten van Geert Wilders werkt niet’

22-03-2017 14:10

Regeren met de PVV van Geert Wilders is voor het CDA geen optie. Het werkt niet. Dat zei CDA-leider Sybrand Buma woensdag, in reactie op een gesprek dat Wilders eerder op de dag had met verkenner Edith Schippers.

Schippers had Wilders uitgenodigd om te praten over een mogelijke verzoening met de VVD en het CDA, de twee partijen die het minderheidskabinet Rutte I vormden, dat ten val kwam toen gedoogpartner PVV in 2012 zijn steun introk. Buma zei dat zijn ervaringen in Rutte I hem hebben geleerd dat regeren met de PVV ,,niet werkt”.

Hij heeft de afgelopen vier jaar niets gedaan om verschillen te overbruggen, hij heeft ze eerder groter gemaakt”, aldus Buma over Wilders. ,,Ik ben altijd bereid tot een gesprek, maar als hij nu opeens zielig in een hoekje gaat zitten om te zeggen wat er nu weer met hem gebeurt, dan is hij echt vier jaar te laat.”

Wilders gaf eerder op de dag, na een bezoek aan Schippers, aan te willen praten over een nieuwe regering. Schippers belde met VVD-leider Mark Rutte en met Buma, maar die zagen daar niets in. De twee zeiden volgens de PVV-leider een toelichting te willen geven aan Wilders over waarom ze niet met hem in zee willen gaan, maar sloten inhoudelijke gesprekken uit. “Het is jammer, dat onze kiezers door Rutte en Buma opzij worden gezet, dat de tweede partij van Nederland niet serieus wordt genomen”, zei de PVV-leider.

Lees ook

VVD en CDA houden voet bij stuk: Niet onderhandelen met de PVV

ANP