TPOok!

 
avatar
   
Politiek

WomansMarch-millennials ‘voor hoop, tegen haat’ gaan met bus door land rijden en burgers spreken

'Knal oranje bus beschilderd met slogan: Nederland weer een eenheid #StemTegenHaat'

Tags:

PERSBERICHT

Na de massale opkomst van 20.000 mensen in Amsterdam tijdens de Women’s March, zal morgen een oranje bus door het land gaan rijden om met Nederlanders in gesprek te gaan over tolerantie en verdraagzaamheid. Deze toer past binnen de campagne van Avaaz om Nederlanders die nog niet weten op wie ze gaan stemmen volgende week woensdag te inspireren om die dag vanuit hun hart te gaan stemmen in plaats van vanuit haat. De knal oranje bus is beschilderd met de slogan: Nederland weer een eenheid #StemTegenHaat.

De Women’s March was nog groter dan van tevoren was verwacht. Getooid in oranje jassen en mutsen en met 2.000 oranje paraplu’s toverden vrouwen, mannen en kinderen de straten van Amsterdam om in een oranje mensenmassa. Ze droegen borden met leuzen als: “stem hoop, geen haat”, “Nederland weer een eenheid” en “je bent zo mooi anders dan ik”. Er liepen Nederlanders met alle mogelijke achtergronden mee en ze hadden maar één boodschap: tolerantie is wat Nederland zo geweldig maakt, en stem op 15 maart voor een verdraagzaam Nederland.

Anneke Kooijmans, woordvoerster voor Avaaz in Nederland, zegt: “Met de verkiezingen om de hoek hebben veel Nederlanders een gevoel verwijdering en onzekerheid. Daarom kleurden wij vandaag de straten van Amsterdam oranje, onze kleur van eenheid en vrolijkheid. Arm in arm koesterden wij onze waarden van solidariteit en diversiteit. Met een gevoel van trots liepen wij over de bruggen die onze voorvaderen bouwden om ons land te verbinden – één land met één droom. We hebben een duidelijke boodschap aan alle Nederlanders: op 15 maart stemmen we vanuit ons hart, niet vanuit haat.”

De oranje bus met Avaaz-leden komt zondag rond 13.00 uur aan vlak voor de Markthal in Rotterdam. Daar zullen de actievoerders in gesprek gaan van burger tot burger, onafhankelijk van politieke partijen, om mensen op het hart te drukken tegen verdeeldheid en voor eenheid te stemmen. Naast het gesprek delen ze ook tulpen en stroopwafels uit. De leeftijd van de actievoerders varieert van 10 tot 66.

Sanne Schilder, een vijfentwintigjarige progressieve stemmer uit Volendam, is een van de mensen die meerijdt met de bus: “Het zijn niet onze verschillen die ons verdelen, maar ons onvermogen om deze verschillen te accepteren. Ik ben geboren in Volendam en woon daar nog steeds. De verdeeldheid is daar voelbaar en ik heb gemerkt dat dialoog hét middel is om verschillen te overbruggen. Ik wil mij graag uitspreken tegen haat, verdeeldheid en racisme. Ik hoop door in gesprek te gaan met mensen hen te kunnen overtuigen te stemmen met hun hart.”

De reden voor de actie: Vlak voor de verkiezingen zijn er nog veel zwevende kiezers en is er veel verwarring. De polarisatie tijdens de campagnes heeft mensen tegen elkaar opgezet en angst en verdeeldheid gezaaid. Dat is niet het Nederland dat het overgrote deel van de kiezers wil. Ons land is trots op zijn unieke geschiedenis van eenheid en goed overleg.

Avaaz is een campagnebeweging die 45 miljoen leden een stem geeft bij beslissingen over urgente nationale en internationale vraagstukken. AVAAZ heeft in Nederland meer dan een half miljoen leden.
http://www.avaaz.org/nl

/PERSBERICHT

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.