Reportage

De NOS was maandag dolblij dat GroenLinks ze een primeurtje wilde geven

28-02-2017 12:31

De medewerker van GroenLinks is uiterst behulpzaam. Ze vertelt dat de negende meetup met Jesse Klaver, dit keer in Leiden, niet hetzelfde is als de vorige: de sprekers zijn anders dan voorheen. Geen Zihni Özdil dus, maar in plaats daarvan Kathalijne Buitenweg. Ik mag dit nieuws niet meteen twitteren want niemand in de zaal weet dat Kathalijne komt. Haar komst toch aankondigen zou flauw zijn en dus houdt uw verslaggever zich in. Hij denkt dat hij binnenkort de voorlichters van GroenLinks nog nodig heeft. En dat is precies het probleem.

Opeens staat Jesse Klaver middenin de hal van Gebroeders De Nobel in Leiden. Hij is niet alleen. Hij heeft zijn voorlichter meegenomen en er is een NOS-ploeg verschenen. De ploeg komt beelden maken van deze meetup. Dat is raar, want de NOS komt nooit naar dit rondreizende GroenLinks-circus. De reden voor deze aanwezigheid is een primeurtje: Jesse meldt op camera dat de helft van de ministers in het volgende kabinet vrouw moet zijn. Dit is de enige reden voor de NOS om hier te zijn: de rest van de gemaakte beelden zijn ondersteunend.

GroenLinks voor de vrouwen

Uw verslaggever twittert wat hij Jesse hoort zeggen, zich niet realiserend dat dit de afgesproken NOS-scoop van de avond is. Daar is Jesse’s voorlichter al. Er is ‘een embargo’. Dat kan natuurlijk helemaal niet, want met uw verslaggever is helemaal niks afgesproken. Dit alles vindt een uur vóór de speech van Jesse plaats. Het gaat om de centrale boodschap van GroenLinks van deze dag die de NOS graag voor de partij verspreidt. Vanavond slaat ook Kathalijne Buitenweg uitgebreid op de trom voor de vrouwen. Ze vertelt in een column uitgebreid over het actieverleden van haar moeder.

GroenLinks is dus de partij voor vrouwenrechten. Jesse meldt op het podium dat hij een gelijke beloning voor mannen en vrouwen wil, om te beginnen bij de overheid. We zijn hier getuige van een zorgvuldig geplande strategie: een strategie zoals SP en PvdA die momenteel niet hebben, maar GroenLinks wel: een boodschap wordt geplugd bij een groot medium en die doet er maar wat graag aan mee. De journalistiek is hier niet om de bijeenkomst en de plannen van GroenLinks kritisch te verslaan, maar om PR de wereld in te helpen.

Guido is onafhankelijk

De column van Kathalijne Buitenweg sluit naadloos aan bij de PR-boodschap die zo gewillig door de NOS aan een miljoenenpubliek wordt geholpen. Bij eerdere meetups was er geen aandacht voor vrouwen, maar nu wel. Zo kan de NOS net doen alsof het daadwerkelijk om een kernthema bij GroenLinks gaat. Toch is het dat pas sinds vandaag.

Als je zo’n meetup verslaat, is de kans dat je GroenLinks-PR verspreidt sowieso enorm. Alles is hier gescript en bedacht. Hanna Bervoets van De Volkskrant komt met een column die – verrassend – goed aansluit bij GroenLinks: verbinding zoeken en empathie hebben. De term “dobberneger” is fout, maar “boze blanke man” ook. Massih – ooit gevlucht uit Afghanistan – rapt dat Nederland mooi is en dat hij het niet slecht doet “voor een vluchteling”. Precies de boodschap van GroenLinks.

Guido Weijers mag wederom de boel aan elkaar kletsen, wederom lezend vanaf zijn mobieltje. Deze oud-lijstduwer van de Partij voor de Dieren is natuurlijk geen onderdeel van de GroenLinks-PR, meldt hij zelf, want hij is “onafhankelijk” omdat hij “immers ook een oudejaarconference maakt”. Had Annabel Nanninga deze avond ook mogen presenteren, vraag je je af.

Ingestudeerde vragen en antwoorden

Het gescripte karakter komt het duidelijkst naar voren bij de vragen uit het publiek. In Nijmegen kon het publiek nog spontaan vragen stellen, maar in Leiden zijn de vragen vooraf ingediend. Spontane vragen zijn kennelijk te gevaarlijk. Weijers leest de namen van de vragenstellers op en die krijgen dan het woord. “Lotte met de laptop” is er ook weer, en leest vragen op van Facebook. Alle vragen lijken kritisch maar Jesse heeft steeds een antwoord. Niet zo gek als je van te voren precies weet welke vragen er gaan komen.

Zo kijken we naar anderhalf uur GroenLinks-PR en zien we hoe journalisten er graag aan meehelpen die te verspreiden als het ze uitkomt. Betekent dat dat er niets positiefs over deze bijeenkomsten te melden is? Nee, want GroenLinks is de enige partij die negen keer op rij honderden mensen op deze manier op de been krijgt. Het CDA doet met “Sybrand in het land” een soortgelijke poging, maar verder durft geen enkele andere partij zo’n serie bijeenkomsten aan. Immers: zelfs GroenLinks weet met haar uitgekiende PR niet of Jesse de zaal vol krijgt. Dat krijgt hij keer op keer wel.