Politiek

Mark Rutte (VVD) durft geen deadline voor NAVO-norm te noemen

24-02-2017 17:47

VVD-lijsttrekker Mark Rutte wil niet zeggen wanneer Nederland het bedrag voor defensie moet gaan uittrekken dat met de NAVO is afgesproken. Rutte wil zich ‘niet fixeren op een jaartal’, zei hij vrijdagmiddag tijdens het lijsttrekkersdebat op NPO Radio 1.

SGP-voorman Kees van der Staaij zei teleurgesteld te zijn in de VVD. “Dat kan toch niet waar zijn als je ziet hoe bar en boos de krijgsmacht eruit ziet?” De SGP, die 3 miljard euro extra wil besteden aan het leger, wil binnen tien jaar aan de NAVO-norm voldoen. Volgens Van der Staaij zit de VVD in 2075 pas op de NAVO-norm. “Dan is Mark Rutte 108”, zei Van der Staaij.

Rutte noemde Van der Staaij vervolgens ‘een tikje populistisch’. “Het is de vraag of de NAVO-norm hier het heilige doel is.” Volgens Van der Staaij is afspraak echter afspraak.

SP-leider Emile Roemer – zelf geen fan van de Noord Atlantische Verdragsorganisatie verweet Rutte daarop ‘wederom geen enkel antwoord te geven’. Roemer: “Ik heb van Rutte geen antwoord gehoord. Ik kan er niets van brouwen. Nog geen biertje. Van der Staaij heeft in ieder geval een standpunt. Hij kiest, het is niet onze keuze, maar hij kiest.”