Doneer aan TPO
 

Tunahan Kuzu nuanceert: Niet álle artsen trekken stekker er bij oudere migranten eerder uit

Artsenfederatie KNMG boos over beschuldiging

Door: , 14:16, 23 februari 2017

Artsenfederatie KNMG boos over beschuldiging

DENK-lijsttrekker Tunahan Kuzu ‘nuanceert’ de uitspraken die hij op Facebook deed over de behandeling van allochtone ouderen. “Ik wil zeker niet de indruk wekken dat wij alle artsen in Nederland betichte”, zei hij tegen het ANP donderdag. Hij noemt de ophef ‘een storm in een glas water’.

In een live-stream woensdag op Facebook zei Kuzu dat allochtone ouderen mogelijk eerder sterven in het ziekenhuis door taalbarrières. “Wat ik vandaag echt hoorde van een aantal artsen en een aantal medisch specialisten is dat ze signalen krijgen en dat ze zelf hebben meegemaakt dat bij ouderen met een migrantenachtergrond de stekker sneller wordt getrokken dan bij mensen die geen migrantenachtergrond hebben. En dat is behoorlijk kwalijk”, zei hij.

Kuzu benadrukt dat het om ‘signalen’ gaat. Hij heeft dit verhaal van ‘enkele patiënten’ gehoord die het bevestigd zouden hebben gekregen van specialisten. Het betreft migranten die hier enkele tientallen jaren geleden zijn gekomen en de Nederlandse taal nooit goed onder de knie hebben gekregen.

Kuzu heeft van een paar gevallen gehoord waarbij een Nederlandse arts verklaarde dat de patiënt uitbehandeld was, terwijl een collega-arts met dezelfde allochtone wortels als de patiënt juist van oordeel was dat die nog niet was uitbehandeld. Als de arts de taal van de allochtone patiënt niet had gesproken was die ‘dus niet meer in leven geweest’, aldus Kuzu.

De lijsttrekker van DENK wil de kwestie verder uitzoeken, maar kondigt alvast wel Kamervragen aan.

Volgens artsenfederatie KNMG doet Kuzu ‘onrecht aan de goede zorg’ met zijn uitspraken. “De suggestie van DENK-lijsttrekker Kuzu, dat artsen zieke allochtone ouderen eerder zouden laten overlijden, raakt kant noch wal. Het doet zeker geen recht aan het zorgvuldige medische beleid rond het levenseinde dat artsen elke dag nastreven”, aldus de federatie.

Lees ook

Tunahan Kuzu (DENK): ‘Artsen plegen sneller euthanasie bij ouderen met migrantenachtergrond’

ANP

 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace