Kamermeerderheid voert 1972 weer in: ‘Inburgeringscursus via publieke omroep’

21-02-2017 20:16

Het CDA heeft dinsdag in de Tweede Kamer voorgesteld om voortaan de publieke omroep in te zetten voor het inburgeren van asielzoekers. Volgens de Telegraaf schaart een Kamermeerderheid inclusief regeringspartij PvdA zich achter dit voorstel dat regelrecht uit 1972 vorige eeuw lijkt te komen. De regering moet nu hierover met de NPO* gaan overleggen.

Volgens het CDA-Kamerlid Pieter Heerma moet de NPO ‘cursussen Nederlands en inburgering’ gaan aanbieden en zijn dergelijke programma’s ‘een steun in de rug voor inburgeraars’ (lees: asielzoekers en vluchtelingen).

Een reden om dit archaïsche voorstel te doen is het schokkend lage aantal inburgeraars dat binnen de gestelde tijd hun inburgering succesvol afsluit. Kennelijk denkt een Kamermeerderheid nu dat cursussen via Teleac en zendtijd voor anderstaligen op zaterdag- en zondagochtend, al dan niet via de (draad)radio Oranje op Hilversum 5 of kerktelefoon, inburgeraars ook maar iets gaat bijdragen aan inburgerproblemen anno 2017.

Het is onduidelijk of er extra mensen worden aangenomen bij teletekst en of Arjen Lubach volgende week met een ludieke inburger-app komt. Ook is niet bekend of het herinvoeren van Lingo tot het NPO-inburgerpakket gaat horen.

Geert Wilders heeft nog niet via Twitter gereageerd.

* = De NPO was een tirannieke organisatie die in de vorige eeuw het media- en dus het betuttelmonopolie had. Door onder andere de onderwijsorganisatie Teleac kon de te brainwashen verheffen burger taalcursussen en andere leuke hobbydingen volgen. Inmiddels is het mediamonopolie van de NPO voorbijgestreefd door het internet en bestaat het NPO-betuttelmonopolie alleen nog bij politici die ver af staan van de realiteit.