TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Mark Rutte verdedigt op valreep Oekraïneverdrag in Tweede Kamer

Beslissend debat in senaat na de verkiezingen

In de laatste vergaderweek van de huidige Tweede Kamer verdedigt premier Mark Rutte de aanpassing van het Oekraïneverdrag. Het debat staat onder voorbehoud voor dinsdagavond op de rol. De Eerste Kamer zal er pas na de verkiezingen een oordeel over vellen.

Een meerderheid verwierp het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne vorig jaar april in een referendum. Het kabinet besloot vervolgens met een juridisch bindende verklaring de nee-stem een plaats te willen geven in het verdrag. Daarin slaagde Rutte pas medio december tijdens een EU-top.

In de verklaring staat onder meer dat Oekraïne met het verdrag geen zicht krijgt op het (kandidaat-)lidmaatschap van de Unie. Verder wordt de EU door het verdrag niet tot meer financiële bijstand of militaire hulp verplicht, aldus de verklaring die volgens de Raad van State op bepaalde punten te vaag is.

In de Tweede Kamer is er voldoende steun voor het kabinet, maar in de Eerste Kamer is Rutte afhankelijk van enkele CDA-senatoren.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.