Politiek

Sociologen: ‘Tolerantie, multiculturele wijken helpt criminaliteit bij allochtonen voorkomen’

07-02-2017 12:21

Sociologen van de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) menen te hebben ontdekt dat in ‘tolerante, multiculturele wijken de kans kleiner is dat allochtonen (lol) in de criminaliteit belanden’. Vooral bij Turken zou dat een groot verschil maken. Dit meldt Dagblad van het Noorden (Blendle-link).

Uit het onderzoek door de sociaalwetenschappers zou blijken dat in gebieden “met een minder tolerante houding naar migranten” (volgens de sociologen zijn dat vooral ‘de bible-belt en Limburg’) relatief meer “Marokkanen en Turken verdacht worden van criminaliteit”.

Arjen Leerkes, als socioloog verbonden aan de Erasmus Universiteit en werkzaam bij het onderzoekscentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie, legt in de regionale courant uit hoe dat komt: “Vooral Turkse mannen hebben een lagere kans om als dader geregistreerd te staan als zij in een multicultureel georiĆ«nteerde gemeente wonen. Dat zijn gemeenten waar de inwoners culturele verschillen minder afwijzen en waar men meer bereid is om migranten op te nemen in de samenleving”.

Dus, zo trekt Leerkes een conclusie, moet de politiek nadenken over de manier waarop in Nederland tegen integratie wordt aangekeken: “Het beleid neigt naar assimilatie, migranten moeten zich volledig aanpassen. Maar misschien moeten we streng zijn waar het gaat om Nederlands leren, maar mensen tegelijkertijd de mogelijkheid geven hun eigen cultuur deels te behouden, dat blijkt een dempende werking te hebben op criminaliteit.”