Doneer aan TPO
 

Sociologen: ‘Tolerantie, multiculturele wijken helpt criminaliteit bij allochtonen voorkomen’

'Minder assimilatie, eigen cultuur behouden heeft dempende werking op criminaliteit'

Door: , 12:21, 07 februari 2017

'Minder assimilatie, eigen cultuur behouden heeft dempende werking op criminaliteit'

Sociologen van de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) menen te hebben ontdekt dat in ‘tolerante, multiculturele wijken de kans kleiner is dat allochtonen (lol) in de criminaliteit belanden’. Vooral bij Turken zou dat een groot verschil maken. Dit meldt Dagblad van het Noorden (Blendle-link).

Uit het onderzoek door de sociaalwetenschappers zou blijken dat in gebieden “met een minder tolerante houding naar migranten” (volgens de sociologen zijn dat vooral ‘de bible-belt en Limburg’) relatief meer “Marokkanen en Turken verdacht worden van criminaliteit”.

Arjen Leerkes, als socioloog verbonden aan de Erasmus Universiteit en werkzaam bij het onderzoekscentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie, legt in de regionale courant uit hoe dat komt: “Vooral Turkse mannen hebben een lagere kans om als dader geregistreerd te staan als zij in een multicultureel georiënteerde gemeente wonen. Dat zijn gemeenten waar de inwoners culturele verschillen minder afwijzen en waar men meer bereid is om migranten op te nemen in de samenleving”.

Dus, zo trekt Leerkes een conclusie, moet de politiek nadenken over de manier waarop in Nederland tegen integratie wordt aangekeken: “Het beleid neigt naar assimilatie, migranten moeten zich volledig aanpassen. Maar misschien moeten we streng zijn waar het gaat om Nederlands leren, maar mensen tegelijkertijd de mogelijkheid geven hun eigen cultuur deels te behouden, dat blijkt een dempende werking te hebben op criminaliteit.”

 
 
 
 

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace