Doneer aan TPO
 

Koffie met de kandidaat: Erik Ziengs, de nummer 23 van de VVD

'Ben ik nooit op televisie? Dat is een typische Haagse werkelijkheid'

Door: , 11:05, 02 februari 2017

'Ben ik nooit op televisie? Dat is een typische Haagse werkelijkheid'

Wie zijn de kandidaten voor de Tweede Kamer? Hoe word je Tweede Kamerlid? Elke week tot aan de Tweede Kamerverkiezingen gaat uw interviewer op bezoek bij diegenen op wie u in maart kunt stemmen. In aflevering 20: Erik Ziengs (56), sinds 2010 Tweede Kamerlid voor de VVD. Hij was jarenlang ondernemer en klom op van gemeenteraadslid in Assen tot Tweede Kamerlid: “Mijn campagneleus was: Stem een liberale Drent in het parlement. Ik stond in de top tien van voorkeursstemmen van de VVD. Ik heb aangetoond dat ik een achterban heb.”

“Ik ben altijd al zeer gepassioneerd door de politiek en werd op mijn achttiende lid van de VVD,” vertelt Erik. Het is alweer jaren geleden dat hij het hoofdbestuur zei wel in de Tweede Kamer te willen. Hij ging trainingen volgen: “Ik kom heel veel mensen tegen die zich aanmelden voor een plek op de lijst voor de Tweede Kamer. Ik denk dan weleens: hoe haal je het in je hoofd om je aan te melden en de kostbare tijd van mensen hiermee te verspillen? Anderen moeten je ook goed vinden. Het is helemaal niet verkeerd dat je dat even toetst.”

Wel in Het Dagblad van het Noorden

De opmerking van uw interviewer dat Erik nooit op televisie is, noemt hij een Haagse werkelijkheid. Er zijn Kamerleden die vanuit de regio naar Den Haag gaan en waar je dan nooit meer iets van hoort, maar volgens Erik is dat bij hem niet zo: “Ik heb deze discussie ook weleens met journalisten in Nieuwspoort. Zij denken dat het gaat om De Volkskrant en De Telegraaf. Die werkelijkheid is een andere dan de mijne. In Drenthe leest men Het Dagblad van het Noorden. Ik sta iedere twee weken in die krant. Ik ben ook regelmatig op RTV Drenthe. Dáár zit mijn achterban.”

In Haagse termen is Erik een backbencher: “Een paar jaar geleden heb ik me laten verleiden om me te laten interviewen voor De Volkskrant. Mijn voorlichter zei toen: dat moet je niet doen want ze gaan een artikel maken over backbenchers. Ze kreeg gelijk. De kop was: Backbenchers binnen de Kamer. Later deed een dame bij NRC Handelsblad onderzoek naar regio-kandidaten. Ik, Lutz Jacobi en Pieter Omtzigt waren onderwerp van haar onderzoek. Ze is nog met me meegelopen toen er provinciale campagne was in Drenthe. Dat heeft een prachtig stuk opgeleverd.”

Bewegwijzering van het TT-circuit

De inhoudelijke meerwaarde van contacten in de regio is volgens Erik heel duidelijk. Een voorbeeld is de bewegwijzering van het TT-circuit in Assen: “Brexit was in het nieuws. Ik bel mijn collega Barbara Visser en zij zegt: het gaat de hele tijd over Brexit. Ik zeg: niet in Drenthe. Voor dertig-veertig miljoen is het TT-terrein opnieuw ingericht, maar de borden moesten weg want Rijkswaterstaat heeft een aantal normen gesteld wanneer je dit soort borden mag plaatsen. Daar hebben we Kamervragen over gesteld aan Melanie Schulz. Dát was belangrijk op radio en TV in Drenthe, niet Brexit.”

Er zijn volgens Erik veel meer voorbeelden: “In Assen staat nog steeds een kazerne. In 2010 en 2012 is een discussie geweest dat die zou gaan sluiten. Ik heb gezorgd dat onze woordvoerders aangehaakt bleven bij de gemeenteraadsfractie in Assen. Er zou in Assen een outletcentrum komen terwijl 20 procent van de binnenstad leegstaat. Ik heb op de achtergrond een rol gespeeld dat de Statenfractie informatie kreeg over andere outlets, ik ben daar geweest, ik heb onderzoeken gezien en ben in gesprek gegaan. Omdat ik gepokt en gemazeld ben in die regio, kan ik makkelijk contacten leggen.”

De plus van het ondernemerschap

Is zijn carrière als ondernemer een pluspunt in de politiek? vraagt uw interviewer. Erik: “Als je zelf met je poten in de modder hebt gestaan en je hebt mensen in dienst gehad, dan weet je precies wat er praktisch moet gebeuren als iemand ziek wordt en je moet die persoon doorbetalen. Je weet precies welke stapjes je dan moet nemen in zo’n re-integratie-traject. Ik kan dat uit eigen ervaring vertellen. Dat is een verschil met de mensen die het uit een boekje doen. Ik zou graag zien dat er meer mensen met een ondernemersachtergrond op de lijst willen. Maar de vraag is of er genoeg ondernemers zijn die dat willen. Je moet ze wel eerst vinden.”

Erik wilde de portefeuille midden- en kleinbedrijf en kreeg die ook. Hij houdt zich tevens bezig met ZZP’ers en regeldruk. Juist rond ZZP’ers ging de afgelopen jaren veel mis. Erik houdt burgers die hierover klagen altijd eerst een spiegel voor. “De wet DBA is best een grappig verhaal voor mensen die zich laten leiden door koppen in de krant. Als VVD is altijd ons standpunt geweest dat zelfstandige professionals ondernemers zijn. Ze doen dat voor eigen risico.”

Doen wat ZZP-organisaties willen

“Werkgevers- en ZZP-organisaties vonden de systematiek van de VAR [Verklaring Arbeidsrelatie, CA] oneigenlijk. Alleen de opdrachtnemer is aansprakelijk. Er was een voorstel voor een systeem waarbij opdrachtgever en opdrachtnemer samen wat vragen moesten invullen en dan kwam er meteen een uitslag uit. Dat is helemaal afgefakkeld bij een technische briefing met betrokkenen. Toen zei staatssecretaris Wiebes: kom maar zelf met een voorstel. ZZP-organisaties, MKB Nederland en VNO-NCW kwamen toen met modelcontracten. Iedereen was er blij mee. We hebben gewoon gedaan wat ZZP-organisaties wilden.”

Maar u bent het Kamerlid, u kunt zich niet achter die organisaties verschuilen, zegt uw interviewer. Erik: “Dat doe ik dus ook niet. We houden ze eerst een spiegel voor, maar het is nu wel onze taak om met een oplossing te komen. Ik verschuil me er niet achter dat we hebben gedaan wat ZZP-organisaties wilden. Als wij met zijn alleen constateren dat we het verkeerde pad hebben gekozen, moeten we nu een ander pad kiezen om ervoor te zorgen dat het resultaat beter wordt. Die verantwoordelijkheid neem ik, maar je moet wel de geschiedenis kennen.”

 
 
 

Steun direct Chris Aalberts

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 

Inloggen

 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace