Politiek

Tweede Kamerverkiezingen volledig handmatig geteld – Kabinet zet software Kiesraad aan de kant

01-02-2017 18:10

Tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen wordt niet de programmatuur van de Kiesraad gebruikt. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) woensdag aan de Tweede Kamer. De Kiesraad weet al zes jaar dat er iets mis is met de software die bij verkiezingen de stemmen telt en de uitslag berekent. RTL Nieuws meldde dat eerder deze week op basis van Maarten Engberts, die er in 2011 op afstudeerde.

RTL meldde maandag al dat het gebruikte programma te hacken is. Engberts gaf dat bij zijn scriptie door aan de raad, maar die deed er niets mee. Hoogleraar cybersecurity Bart Jacobs bevestigt dat Engberts de Kiesraad heeft geïnformeerd.

Hoewel er met potlood en op papier wordt gestemd, en de stembiljetten met de hand worden geteld, zou het programma dat de aangeleverde uitslagen bij elkaar optelt kwetsbaar zijn. Dat geldt vooral als de software is geïnstalleerd op verouderde computers.

Alle gemeenten worden woensdag nog geïnformeerd over het besluit. Er worden later deze maand bijeenkomsten voor gemeenten georganiseerd om te bespreken hoe er nu precies gewerkt moet gaan worden.

Minister Plasterk en de Kiesraad vinden dat er na de verkiezingen geen enkele twijfel mag bestaan over de uitslag. Langer wachten met het besluit zou er volgens Plasterk alleen maar toe hebben geleid dat de publicaties over de betrouwbaarheid van de software aanhouden en het vertrouwen in de uitslag mogelijk afneemt.

Update 18.45 – SP: Waarom heeft dit zolang moeten duren?

SP-Kamerlid Ronald van Raak tegen ThePostOnline:

“Het is goed en ook hard nodig dat minister Plasterk nu ingrijpt, maar het is onbegrijpelijk dat daar eerst deze onthullingen in de media – nota bene door een een klokkenluider – en zoveel druk uit de Kamer voor nodig waren. Dit was al zes jaar bekend, waarom heeft de Kiesraad dit zo laten lopen en waarom heeft de minister niet eerder ingegrepen? Daarover moet snel opheldering komen in een debat.”

Lees ook

Kiesraad al zes jaar op de hoogte van onveilige verkiezingssoftware