TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Ministerie van Defensie vervalste medisch rapport klokkenluider; zei dat hij gek was

Hele gesprekken verzonnen

Defensie heeft geprobeerd luchtmachtpiloot en klokkenluider Victor van Wulfen te psychiatriseren. Hiervoor werden diverse gebeurtenissen verzonnen, waaronder twee gesprekken met een psycholoog en een gesprek met zijn squadroncommandant.

De vervalsingen staan in een tot nu toe vertrouwelijk rapport van de Inspectie Militaire Gezondheidszorg uit 2012, in handen van EenVandaag. De militaire inspectiedienst deed onderzoek naar aanleiding van een klacht van Van Wulfen over onzorgvuldig medisch handelen. De IMG concludeerde dat er ‘geen sprake is van onzorgvuldig medisch-inhoudelijk handelen’ en dat ‘de verslaglegging op enkele punten tekort heeft geschoten’.

In het rapport staat onder andere dat de klokkenluider op maandag 16 november 2009 een gesprek zou hebben gehad met de vliegerpsycholoog en op dinsdag 17 november 2009 zou de klokkenluider op de vliegbasis Eindhoven zijn geweest. Woensdag 18 november 2009 zou Van Wulfen een gesprek hebben gehad met onder andere de vliegerpsycholoog en zijn squadroncommandant. Hierin zou aan Van Wulfen meegedeeld zijn dat hij ‘in een schijnwereld leeft’. Klokkenluider Van Wulfen was echter van 7 tot en met 21 november 2009 op vakantie in Zuid-Afrika.

“Belachelijk”, stelt Jasper van Dijk (SP) in EenVandaag. “Dit rapport is vervalst, het betreft fraude gepleegd door Defensie om de klokkenluider zwart te maken, te psychiatriseren.”  Van Wulfen luidde de klok over een zeer gebrekkige veiligheidscultuur op vliegbasis Eindhoven. Hij kreeg op alle punten gelijk maar kreeg daardoor zelf problemen met zijn leidinggevenden.

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.