Gouden kans voor deugmillenials: doe antiracistisch en ontvang 21.000 euro van de VN

21-12-2016 19:38

Dezelfde institutionele overbodigheid die ons de Internationale Dag tegen Islamofobie bracht, de Week van de Acceptatie van Vrouwenbesnijdenis en de Maand van Tolerantie voor Vroegmiddeleeuwse Mensvijandelijkheid, heeft zich nu ten doel gesteld den  zwarte mensch te emanciperen (want zielig ofzo) in wat men noemt Internationaal Decennium voor Mensen van Afrikaanse Afkomst.

Een hele mond vol, maar de VN gaan niet over één nacht ijs, mensen. En nu wordt ook nog een heuse competitie uitgeschreven, de winnaar waarvan kans maakt op serieuze pingels (21.000 euro). Terzijde: de organisatoren zéggen wel dat het geld moet worden besteed “aan de uitvoering van het idee”, maar jij en ik weten dat “uitvoering” en “idee” even rekbare begrippen zijn als de kwalificaties “literair” en “vernieuwend” wanneer bijvoorbeeld de dadaïstische knutselpoezie van Quinsy Gario wordt besproken.

Het initiatief

Dus huiver, of geniet intens, van het initiatief waar de Verenigde Naties nóu weer mee aan komt zetten:

 

screen-shot-2016-12-21-at-19-38-41

 

Het was te verwachten, althans van een internationale organisatie die van de gekkigheid niet meer weet of zij zich het lot van de in de verdrukking verkerende moslim moet aantrekken of in de bres moet springen voor Europese beschavingsideologen met een te smalle beurs.

Fopthema

Los nog van de vraag hoe zinvol een dergelijke initiatief is wanneer deze niet afkomstig is van de te emanciperen doelgroep zelf, en los van de vraag of een totaal van de werkelijkheid losgezongen internationale bewustwordingscampagne afkomstig van een van elke voeling met de maatschappij gespeend bureaucratisch non-construct ook maar enig kans van slagen heeft, in de wereld van echte mensen met echte problemen enzo, dringt zich de meer prangende vraag op: kan de Verenigde Naties zich niet beter bezig houden met het verwijderen van – ik zeg maar wat – Saudische culturen die thans de portefeuille mensenrechten beheren bij de VN?

Afijn, best gezellig toch, een volledig decennium tot de nok toe volgestouwd met allerlei hartstikke gezellige gesubsidieerde knutseldingetjes bedoeld om “een stevige impuls” te geven aan de bevordering van bewustwording van “anti-zwart racisme”. Met andere woorden: het zoveelste fopthema vanuit een organisatie die haar eigen overbodigheid onderstreept met elke prijs die ze uitschrijft.

Lijst Leefbaar Veghel

Saillant detail: de organisatie wil vooral  “jongvolwassenen” uitnodigen om hun idee in te zenden. That means you, millennials! Neem de woorden van generatiegenoot Aafke Romeijn dus maar ter harte, pak aan die kans om je eens van je meest empathische en geëngageerde kant te laten zien en bedenk de campagne van het decennium. En als het vooruitzicht van goed en grondig deugen niet aansporing genoeg is, wordt daar ook nog eens 12.000 euri’s cash in het handje in het vooruitzicht gesteld, waaruit maar weer blijkt dat ook deugen rendabel kan zijn.  

Tot besluit nog even dit:

 

“De vakjury van de Decade Innovation Award zal bestaan uit personen die op verschillende domeinen in de samenleving hun sporen hebben verdiend. Samen zullen zij uit de genomineerde inzendingen een prijswinnaar selecteren. We maken op deze site zo snel mogelijk de namen van de juryleden bekend.”

 

Wij van Lijst Leefbaar Veghel schrijven bij dezen onze eigen prijsvraag uit:

Raad welke bekende personen deel zullen uitmaken van deze jury. Bij twee of meer voltreffers ontvangt de winnaar een tree halve liter-blikken Schultenbrau, met de complimenten van Lijst Leefbaar Veghel.