Doneer aan TPO
 

Record aantal bootvluchtelingen verdronken in Middellandse Zee dit jaar: 4220

Het 'grote succes' van de EU-Turkijedeal: meer doden dan ooit op de nóg gevaarlijker Libië-Turkije route

Door: , 15:17, 04 november 2016

Het 'grote succes' van de EU-Turkijedeal: meer doden dan ooit op de nóg gevaarlijker Libië-Turkije route

De gevaarlijke overtocht naar Europa over de Middellandse Zee is dit jaar een recordaantal migranten fataal geworden. Tot nog toe zijn 4220 mensen om het leven gekomen door verdrinking en uitputting. Daarmee overstijgt het dodental nu al dat van vorig jaar, meldde vrijdag de Internationale Organisatie voor Migratie, die de treurige statistieken bijhoudt.

In dezelfde periode in 2015 overleefden 3495 mensen de reis niet. Het jaar daarvoor kwamen tussen januari en begin november 3162 migranten – zowel oorlogsvluchtelingen als mensen die om economische redenen naar Europa reizen – om het leven. Het totale dodental kwam in 2015 uit op 3770.

Woensdag raakten nog 240 migranten vermist op zee. Aangenomen wordt dat zij niet meer leven.

Veruit de meeste doden (3743) vielen dit jaar op de zogeheten centrale mediterrane route tussen Libië en Italië. Op de oostelijke route naar Griekenland vielen afgelopen jaar nog 415 doden.

Het aantal migranten dat gebruikmaakt van die route is gekelderd sinds de Europese Unie in maart met Turkije afsprak om alle bootvluchtelingen die in Griekenland aankomen terug te sturen. In ruil voor teruggezonden migranten mogen Syrische vluchtelingen vanuit Turkse kampen naar de EU komen.

In 2015 maakten nog zo’n 588.000 mensen gebruik van de oostelijke route, dit jaar waren dat er tot nog toe bijna 170.000.

Anp

 
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace