Politiek

Schattig: GroenLinks-jongeren sturen teleurgestelde brief aan Canadese premier Justin Trudeau vanwege CETA

02-11-2016 12:40

De jongeren van GroenLinks zijn ietwat teleurgesteld in de Canadese premier Justin Trudeau. De Europese Unie en Trudeau hebben zondag het omstreden handelsverdrag CETA in België ondertekend. Tijd voor een open brief, dachten ze. Want de jongelui zijn nogal teleurgesteld in hun progressieve held. En of hij naar Nederland kan komen om uitleg te geven. Kan hij gelijk zijn ‘lang verloren tweelingbroer ontmoeten: onze partijleider Jesse Klaver’.

“Geachte Premier Trudeau,

Als GroenLinkse Jongeren (DWARS) zijn wij liefhebbers van uw werk. U inspireert ons als een progressieve leider en u toont ons dat een bericht van hoop tot een groot goed kan leiden. U blijft meer en meer vluchtelingen ontvangen, u bent een trotse feminist en u laat zien hoe een regering daadwerkelijk representatief kan zijn door een grote diversiteit in uw kabinet. Oftewel, u lijkt op onze eigen fractievoorzitter Jesse Klaver. Wij zijn verbijsterd van uw stellige steun aan het Comprehensive Economic and Trade Agreement. Zoals u weet, stelt het Investment Court System Europese bedrijven in staat om uw land aan te klagen wanneer u poogt tot progressieve wetgeving te komen en vice versa. Hoe kunt u hiermee instemmen?

Naar ons idee ondermijnt u de fundamentele idealen van de progressieve politiek. Klimaatbeleid, sociale rechten voor arbeiders en beleid ter ondersteuning van benadeelde mensen kunnen allemaal worden betwist door uw verdrag met de Europese Unie en haar lidstaten. Wat nog kwalijker is, is dat dit niet wordt behandeld door legitieme rechtbanken, maar door een kleine groep individuen die beslissingen maakt die niet ongedaan kunnen worden gemaakt door het gerechtshof zelf.

Nauwelijks overtuigd van het leiderschap van de Europese Unie en van haar lidstaten om zich te verzetten tegen de druk van grote multinationals, hebben wij meer vertrouwen in u omdat u veel van onze waarden deelt. Tegenover de 28 lidstaten van de Europese Unie, staat u met één regering. Wat heeft u dit verdrag doen ondertekenen?

Wij willen in u blijven geloven, maar u maakt het ons niet makkelijk. Wellicht zijn wij naïef, wij willen in het belang van maple syrup begrijpen hoe dit in lijn is met de progressieve waarden die u lijkt te belichamen. Daarom willen wij u uitnodigen om ons in Nederland uit te komen leggen hoe dit verdrag de democratie en de rechtsstaat niet zou ondermijnen. Daarnaast willen wij u erop wijzen dat dit een uitgelegen mogelijkheid geeft uw lang verloren tweelingbroer te ontmoeten: onze partijleider Jesse Klaver.

Wij weten zeker dat veel jonge Nederlanders geïnteresseerd zullen zijn in wat u te zeggen heeft. Veel jongeren delen dezelfde zorgen die wij in deze brief behandelen. U bent het hen verschuldigd om deze zorgen serieus te nemen. Premier Trudeau, wij willen u uitdagen om ons ervan te overtuigen dat u gelijk heeft en niet wij.

Wij kijken ernaar uit om u te verwelkomen in Nederland en om een positieve reactie te ontvangen op deze uitnodiging.

Hoogachtend,

DWARS, Groenlinkse Jongeren”