Politiek

Autochtonen en allochtonen kunnen bij gemeente Den Haag voortaan anoniem solliciteren

02-11-2016 23:18

Den Haag gaat door met anoniem solliciteren. De gemeente heeft dat uitgeprobeerd en de proef is zo goed bevallen, dat het nu definitief ingevoerd wordt. De hofstad heeft dat woensdagavond laten weten naar aanleiding van berichtgeving van Nieuwsuur.

Straks ook anonieme leeftijd

Wanneer iemand in de eerste helft van dit jaar solliciteerde bij de gemeente Den Haag, maakten ambtenaren de naam, de geboorteplaats en het geboorteland onleesbaar op de sollicitatiebrief en het curriculum vitae. Pas daarna ging de informatie naar de sollicitatiecommissie. Dat moest voorkomen dat sollicitanten bij de eerste selectie werden beoordeeld op afkomst in plaats van op hun werkervaring en opleidingsniveau. Den Haag breidt het anoniem solliciteren bovendien uit. Ook de leeftijd wordt straks weggehaald, om discriminatie van ouderen te voorkomen.

Meer allochtonen gesolliciteerd dan vorig jaar

Volgens een onderzoek dat Den Haag heeft laten uitvoeren, hebben meer allochtonen gesolliciteerd dan vorig jaar. In de eerste helft van 2016 was bijna een derde van alle sollicitanten ‘bicultureel’. In dezelfde periode vorig jaar was dat bijna een kwart. “Met name voor mensen met een Marokkaanse en Antilliaanse achtergrond lijkt een barrière te worden weggenomen dankzij anoniem solliciteren”, aldus het onderzoek naar de proef.

De gemeente nam ook meer allochtonen in dienst. In 2015 was een op de negen nieuwe medewerkers allochtoon, dit jaar gaat het om een op de drie. De onderzoekers weten niet zeker of dat te danken is aan anoniem solliciteren. Het vervolg van een sollicitatie, een gesprek bijvoorbeeld, is namelijk niet meer anoniem. Maar anoniem solliciteren heeft vermoedelijk wel ‘een positieve invloed’, aldus het rapport.

ANP