Doneer aan TPO
 

Steun voor klokkenluider Frits Veerman die atoomspion Abdul Khan ontmaskerde

Ex-rechercheur: 'Hij was onze kroongetuige, ongehoord dat hij daarvoor moest boeten'

Door: , 16:47, 23 oktober 2016

Ex-rechercheur: 'Hij was onze kroongetuige, ongehoord dat hij daarvoor moest boeten'

Frits Veerman, klokkenluider in het grootste Nederlandse spionageschandaal ooit, krijgt hulp uit onverwachte hoek. Een ex-rechercheur die in het verleden onderzoek deed tegen de beruchte Pakistaanse atoomspion Abdul Khan, ondersteunt Veerman in zijn strijd om eerherstel.”Hij was onze kroongetuige in het ontrafelen van Khans smokkel van Nederlandse nucleaire geheimen. Ongehoord dat Veerman daarvoor moest boeten.” Dat schrijft de Telegraaf zondag (Blendle-link). Mede op basis van de informatie die Khan verzamelde over ultra centrifuge kon Pakistan een atoombom ontwikkelen. 

Veerman was in de jaren zeventig collega van Khan bij Urenco in Almelo en had sterke vermoedens dat Khan atoomgeheimen ontfutselde. Driemaal lichtte hij zijn werkgever in. Uiteindelijk werd Veerman duidelijk gemaakt dat hij zich niet met de zaak moest bemoeien en verloor hij zijn baan.  Ex-premier Ruud Lubbers (CDA) gaf in 2005 in een openhartig interview toe dat de Nederlandse regering in 1975 én 1986 Khan heeft laten lopen op instigatie van de CIA. “De Amerikaanse inlichtingendienst gaf er de voorkeur aan om de man niet vast te zetten maar te volgen.”

Veerman is al enige tijd op zoek naar eerherstel en heeft zich inmiddels gemeld bij het Huis voor Klokkenluiders. SP-Kamerlid Ronald van Raak maakte zich in zijn wekelijkse column op ThePostOnline meermaals hard voor de zaak van Veerman. De SP’er wil dat de CTIVD – die toezicht houdt op de inlichtingendiensten – de zaak gaat onderzoeken.

 
ingezonden mededeling

Gratis product om je verslaafd te krijgen

Hallo, wij van Dealert.nl zijn dolblij met onze monsteradvertentiedeal met TPO! Daarom een gratis creditcardtool voor alle TPO-lezers! Hier!

 
 

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
 
Toon / Verberg Reacties