Haagse grabbelton

VIDEO – Tom Staal (Geenstijl) wil PvdA-lijsttrekker worden

19-10-2016 20:28

Game of thrones bij de Partij van de Arbeid. Na Diederik ‘Ding dong‘ Samsom, Lodewijk ‘Samen vooruit‘ Asscher, Jacques ‘Niemand dolt met Jacques Monasch‘ Monasch, Pelle ‘Ik ben de Donald Trump van de PvdA‘ Oosting én Gerard ‘Ridderkerk posse‘ Bosman is er nóg iemand die lijsttrekker wil worden. Zijn naam: Tom Staal. Vraag is of de Geenstijlverslaggever het gaat redden bij de kandidaatsstellingscommissie. Hij heeft in ieder geval al twee endorsements binnen.

Het roze weblog laat het echter in het midden of zij zich écht gaat bemoeien met de lijsttrekkersstrijd bij de PvdA. Het wordt voor niet-leden mogelijk om voor 2 euro de man een stem uit te brengen. De kans is klein dat Staal daadwerkelijk mag meedoen aan de strijd, in het geval van Jacques Monasch ligt dat anders. Politiek verslaggever van NRC Handelsblad Tom-Jan Meeus ziet dat wel zitten. En wel hierom:

 

“Je hebt PvdA’ers die vrezen dat GeenStijl of diens halfbroer GeenPeil de verkiezing kapen door massa’s flitskiezers voor Monasch te rekruteren. Zo simpel is dat niet. Het is een gewogen verkiezing: de kiezer plaatst alle kandidaten in een rangorde, per ronde valt de laatste af, totdat een kandidaat meer dan 50 procent heeft. Dus alléén op Monasch stemmen kan niet; dan is je stem ongeldig.  Toch moet de partij vurig hopen, lijkt me, dat GeenStijl of vergelijkbare kwajongens zich in de verkiezing mengen. Dat is spannend, alarmerend en inzichtelijk: als de PvdA zelfs niet meer de energie kan opbrengen een stel shockbloggers met hun aanhang de pas af te snijden, weten we zeker dat de partij haar bestaansrecht verloren heeft.”

 

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.