Beste Lodewijk Asscher, hoe denkt u eigenlijk al die idealen en doelen te bereiken?

18-10-2016 19:22

Geachte heer Asscher,

U bent een idealist. Dit is niet ironisch bedoeld. In deze tijd hebben we politici met een ideaal voor ogen hard nodig. Politici die blijven geloven in de toekomst van het land. Politici die standvastig werken aan concrete stapjes in de goede richting. U bent zo’n politicus. Volgens joodse talmoedgeleerden is één van de zes vragen die aan de mens worden gesteld onmiddellijk na zijn overlijden: “Heeft u gehoopt?”. Die vraag zult u volmondig met ‘ja’ kunnen beantwoorden.

U noemt een aantal belangrijke doelen in uw recente bijdrage aan ThePostOnline, zoals reageren tegen diegenen die ons willen verdelen, gastvrijheid, extremisten aanpakken, alle kinderen de beste kansen geven, mensen zekerheid geven op de arbeidsmarkt, de EU wezenlijk veranderen, enzovoort. Wat ik echter mis zijn de methoden om deze doelen te bereiken. Als we de opiniepeilingen mogen geloven, dan wordt uw partij volgend jaar verpletterd door een partij die mensen verdeelt en die niet gelooft in de EU. Miljoenen mensen in Nederland zijn het niet met u en met uw partijgenoten eens. Het is onzin te beweren dat dit allemaal racisten zijn of mensen zijn die een gebrek hebben aan ethiek. Die mensen zien gewoon grote gevaren die anderen niet zien en niet willen zien.

Ideologie die uw idealen in de weg staan

Ik zou graag willen weten hoe u het gevaar zult aanpakken veroorzaakt door de aanwezigheid van honderdduizenden mensen in Nederland, en het worden er steeds meer, die een ideologie aanhangen die uw idealen fundamenteel in de weg staan. Een ideologie die de scheiding van Kerk en Staat volstrekt verwerpt, die haar eigen wetten boven onze wetten stelt, die mensen verdeelt in gelovigen en ongelovigen, die mannen veel meer rechten toekent dan vrouwen en die een Heilig Boek heeft waarin maarliefst 164 oproepen tot geweld tegen andersdenkenden staan.

Er is nog een ander groot probleem dat u niet noemt en dat als een zwaard van Damocles boven ons hoofd hangt. Dat is een probleem dat u nochtans kent, aangezien u in het machtscentrum van het land staat. Ik heb het over de ongebreidelde economische groei die moet worden stopgezet willen we een door de mensen veroorzaakte Apocalyps nog willen ombuigen.

Radicale verandering manier van leven

Stopzetten zal dramatische gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en de koopkracht van de burgers. Een politicus die hierover begint, pleegt politieke zelfmoord. Ik begrijp uw zwijgen. Hier hebben we een staatsman nodig, zowel landelijk als op Europees niveau, die de absoluut noodzakelijke maatregelen durft te nemen. De politiek kan zich niet blijven verbergen achter mooie woorden en verdragen die in plechtige bijeenkomsten worden verkondigd. Twee weken nadat China het klimaatverdrag van Parijs had ondertekend, werd bekend dat China de komende twintig jaar voor 1000 miljard dollar (ik herhaal: duizend miljard dollar) aan Boeings zal kopen. Wie houdt hier wie voor de gek?

U behoort tot de partij waar solidariteit hoog in het vaandel staat. Het is de taak van de politiek de voorwaarden te creëren om die solidariteit mogelijk te maken. Dit zal twee politieke strategieën vergen: de eerste om de burgers te inspireren voor onze Europese normen en waarden. Een tweede strategie om mensen aan te zetten tot een radicale verandering van hun manier van leven, gebaseerd op soberheid en onderlinge solidariteit.

Ik wens u veel succes bij de volgende verkiezingen.