TPOok!

 
Interview

Koffie met de kandidaat (4): Ruben van Druiten, initiatiefnemer ‘Leefbaar Nederland’

'Wij bieden een constructief alternatief voor de PVV'

Wie zijn de kandidaten voor de Tweede Kamer in maart 2017? Hoe word je Tweede Kamerlid? Elke week tot aan de Tweede Kamerverkiezingen gaat uw interviewer op bezoek bij diegenen op wie u in maart kunt stemmen. In de vierde aflevering: Ruben van Druiten, een van de initiatiefnemers van het nieuwe Leefbaar Nederland. Ruben wacht uw verslaggever op in het gemeentehuis van Ede, de gemeente waar hij samen met mede-initiatiefnemer Natasja Peters raadslid is voor Burgerbelangen Ede. Waarom willen zij ook landelijk aan de slag?

“Wij zijn Pim Fortuyn-fans,” vertelt Ruben: “Fortuyn wist de politiek weer op straat te brengen. Hij maakte de multiculturele samenleving bespreekbaar, in combinatie met zijn persoonlijkheid. Het totaalplaatje sprak aan. De interviews van toen zijn tijdloos. Die problemen zijn alleen maar toegenomen. Wij speelden met een landelijk idee en dan heb je een goede naam nodig. Leefbaar Nederland is een goede naam en er zit een linkje aan met Pim Fortuyn.”

Een gat tussen VVD en de PVV

“We hebben inmiddels al Geert Wilders,” stelt uw interviewer. Volgens Ruben wil Wilders de huidige problemen niet oplossen: “hij heeft geen oplossing, dat missen we.” Mede-initiatiefnemer Natasja schuift even aan: “Je merkt het aan de achterban: veel mensen willen niet op Wilders stemmen maar dan kom je snel uit bij de VVD. Er zit een gat tussen PVV en VVD: men is met beide niet tevreden. Bij de PVV is dat de toon en voorstellen die helemaal niet kunnen. Het klinkt wel stoer dat je de Koran gaat verbieden, maar daar hebben mensen niks aan. De VVD heeft al helemaal afgedaan. Ook Fortuyn zat daartussen.”

Natasja wil Burgerbelangen Ede niet gelijk stellen aan een denkbeeldige ‘PVV Ede’: “Zo wil ik ons niet noemen, maar wij zijn wel van het benoemen. Bij Veldhuizen [wijk in Ede met o.a. problemen met Marokkaanse jongeren, CA] zeggen wij dat het een cultureel probleem is. Dan staat de VVD in Ede te roepen: ‘daar nemen wij afstand van.’ Terwijl je problemen oplost door ze eerst te benoemen. Dat doen weinig mensen hier. Ze zijn hier vrij correct.” Ruben: “Er liggen culturele verschillen ten grondslag aan de problemen daar. Wij zeggen dat als enigen in Ede.”

Culturele verschillen zijn te groot

Ruben wil opvang in de regio omdat “het culturele verschil gewoon te groot is met de mensen die we hiernaartoe halen. De onderkant van de samenleving wordt steeds groter, de conflicten nemen toe, dat probleem wordt steeds breder. Dan moet je dat met gezond verstand niet willen. Je moet ook kijken naar de generaties die na ons komen.” Het verschil met de concurrentie is volgens Ruben dat Leefbaar Nederland constructiever is: “het is makkelijk om overal alleen maar nee op te zeggen.”

“Als je de koran verbiedt, heb je daar ook de keurige moslim mee. Moskeeën die oproepen tot verdraagzaamheid hoef je niet te sluiten. Ons constructieve idee is dat je het goede niet bestraft,” aldus Ruben, die onderwijs heel belangrijk vindt: “het begint met school: waar staat de Nederlandse samenleving voor? Geschiedenis en maatschappijleer moeten terug. En als je je dan niet aanpast, dan kun je ook opkrassen. Ze moeten onze kernwaarden delen: gelijkheid van man en vrouw, scheiding van kerk en staat, individuele vrijheid.”

Op de PVV stemmen mag óók

Ruben en Natasja schrijven momenteel het verkiezingsprogramma voor hun landelijke partij en gaan daarna de reacties bekijken. Uw interviewer denkt dat ze gegijzeld worden door de PVV: die is groter en krijgt alle aandacht. Ruben: “De PVV heeft niet het alleenrecht op deze problematiek. Wij bieden de mensen de gelegenheid een alternatief te kiezen. Als ze dat niet doen, ze mogen van mij ook PVV stemmen, al klinkt dat misschien gek. Het is aan de mensen zelf. Wij zijn een gematigde, nette PVV, als het ware.”

Op papier wordt Leefbaar Nederland een echte ledenpartij. “We zijn helemaal niet geïnteresseerd in zo’n vereniging,” zegt Ruben. Ook mensen die zich lokaal aanmelden zijn meer geïnteresseerd in participeren in de fractie dan in de vereniging. Het bemensen van een ledenpartij is een hele opgave want ook lokaal stroomt de mailbox niet over met aanmeldingen, weet Ruben. Lokaal maakte Burgerbelangen Ede een lijst door op het eigen netwerk te vertrouwen. Landelijk kan dat niet: “het is lastig in te schatten als iemand niet uit je eigen netwerk komt,” denkt Ruben.

Gevleid door reacties op straat

Het verschil tussen Leefbaar Nederland en andere partijen is dat Ruben en Natasja een echte volkspartij willen zijn. De VVD is in hun ogen vooral een partij voor ondernemers. Ruben: “We zijn in Ede een echte volkspartij. Ik heb meer met het gewone volk dan met de elite. Bij D66 zijn toch een ander slag mensen. Daar heb ik niet zoveel mee: ambtenaren en technocraten.” Daarom ook hun fascinatie voor Fortuyn, die de politiek terug op straat bracht.

In Ede verloor Burgerbelangen de eerste verkiezingscampagne in 2006, haalde in 2010 één zetel en in 2014 twee. Nu komt Ruben soms mensen tegen die op hem stemmen. “Je voelt je gevleid, ongemakkelijk,” zegt Ruben. Het geeft wel een goed gevoel. “Bent u niet te bescheiden voor zo’n landelijke partij?” vraagt uw verslaggever. Ruben meldt: “misschien zijn er mensen die dit beter kunnen. Ik heb geen patent op de waarheid. Ik kan een plan maken en zien of ik mensen mee kan krijgen. Ik wil een alternatief bieden. Den Haag is het Mekka van de politiek. Dat wil ik wel meemaken.”

Of dit gaat lukken is nog niet zeker: de partij heet weliswaar Leefbaar Nederland maar de Kiesraad heeft deze naam afgekeurd voor het stembiljet en ook een tweede poging deze op het stembiljet te krijgen is mislukt. Ruben en Natasja gaan een nieuwe poging wagen. De partijnaam Leefbaar Nederland blijft desondanks gehandhaafd.

Chris Aalberts (ChrisIsErbij) is dit half jaar de verkiezingsverslaggever van ThePostOnline. Deze journalistiek is gratis te lezen maar kost wel degelijk geld. Doneer nu.

   

Steun direct Chris Aalberts

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.