Politiek

Kansloze Marokkaanse asielzoekers met bonus van 2000 euro naar huis

12-10-2016 10:56

Marokkanen die een kansloze asielaanvraag doen in Nederland, gaan niet met lege handen naar huis. Het kabinet betaalt bij vrijwillig vertrek maximaal 1950 euro per persoon. Dat schrijft de Telegraaf woensdag. Ook hun vliegticket komt op het bordje van de Nederlandse belastingbetaler.

Dinsdag werd bekend dat het percentage asielaanvragen door Marokkanen en Algerijnen in september flink is toegenomen.

Staatssecretaris Asielzaken Klaas Dijkhoff (VVD) sprak dinsdag van een ‘zorgelijke ontwikkeling’. Hij laat weten dat ruim 70 procent van de mensen uit Marokko en Algerije eerder elders in de Europese Unie blijkt te zijn geweest. “Deze mensen zullen – zoals de Dublinregels bepalen – teruggestuurd worden naar deze EU-lidstaten. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) behandelt deze asielaanvragen met de grootste voorrang”, aldus Dijkhoff. Bij de Marokkanen en Algerijnen gaat het om mensen die eigenlijk weinig te zoeken hebben in de asielprocedure die is bedoeld voor echte vluchtelingen, maar die het toch proberen, aldus Dijkhoff. Volgens hem is het goede nieuws dat de instroom van mensen uit de Balkanlanden juist is gedaald.

Dijkhoff maakte dinsdag ook bekend dat Algerije op de lijst met veilige landen komt. Dat zijn landen waarvan asielzoekers nauwelijks kans maken op een asielvergunning. Marokko stond al op de lijst.

TPO/ANP