Politiek

Prinsjesdag: overheid wil u wijsmaken dat alles fantastisch gaat maar daar trapt u mooi niet in

19-09-2016 17:17

Terwijl het kabinet Rutte II dit jaar met een positieve begroting komt, is de sfeer in het land pessimistisch. Zeven op de tien (70%) zien de toekomst van Nederland somber in, blijkt uit een peiling van EenVandaag onder 20.000 mensen. Veel genoemd worden de harde bezuinigingen op terreinen als zorg.

Maar juist ook de verdeeldheid in de samenleving, de Nederlandse identiteit die onder druk staat door de komst van vluchtelingen en de islamisering baren zorgen. De missie ‘bruggen slaan’ van het kabinet lijkt hiermee mislukt.

Vreemdeling in eigen land

Veel mensen verwijten het kabinet dat het geen duidelijk antwoord of visie heeft op de toenemende spanningen in de samenleving: “Als er niet snel iets verandert bestaat het Nederland waar we trots op zijn over een aantal jaren niet meer en worden Nederlanders vreemdeling in eigen land. 



Het vertrouwen in de ministersploeg van Rutte II is hetzelfde als een jaar geleden: 23 procent. Vergeleken met landen als Engeland (41 procent) en Duitsland (44 procent) is dat niet hoog. Met name op de terreinen gezondheidszorg, vluchtelingen en pensioenen heeft het kabinet het volgens de deelnemers aan het onderzoek laten afweten.

‘Veelgenoemde termen over Rutte zijn ‘leugenaar’ en ‘onbetrouwbaar”

Dijsselbloem favoriet

Op de vraag wat de ploeg van Rutte goed heeft aangepakt, eindigt ‘weet niet’ ruim bovenaan. Mensen ervaren weinig verbetering op de arbeidsmarkt en woningmarkt ten opzichte van vorig jaar. Terwijl ze zien dat de economie aantrekt, voelen ze dat niet in hun eigen portemonnee: volgens 7 procent is het eigen huishouden er financieel op vooruit gegaan, maar volgens een kwart (24 procent) is het juist minder geworden.

Van de ministers krijgen Dijsselbloem (49 procent vertrouwen) en Hennis (43 procent vertrouwen) de hoogste waardering. Premier Rutte eindigt van alle ministers op een zesde plaats. Zijn imago heeft dit jaar een flinke deuk opgelopen. Veelgenoemde termen over hem zijn ‘leugenaar’ en ‘onbetrouwbaar’.

Helemaal niemand vertrouwt minister Van der Steur (VVD)

Minister Van der Steur is dit jaar de grootste daler en zakt met maar liefst met 17 procent ten opzichte van vorig jaar; nog nooit peilde EenVandaag zo weinig vertrouwen in een minister (8 procent). Volgens respondenten informeert hij de Kamer onvolledig en heeft hij zijn ministerie niet onder controle.

Gezondheidszorg

EenVandaag heeft alle deelnemers ook gevraagd wat in deze verkiezingscampagne het belangrijkste thema zou moeten worden. Bovenaan staat gezondheidszorg: mensen vinden dat hier de afgelopen jaren teveel op bezuinigd is en hekelen de marktwerking in de zorg. Naast terrorisme en verdeeldheid in de samenleving noemen veel respondenten ook werkgelegenheid en onderwijs.

Juist deze terreinen zijn in de ogen van de deelnemers hard getroffen maar worden gezien als randvoorwaarden voor een goed functionerende samenleving.